ΑΓΟΡΕΣ

Θα ξεπεράσει το πετρέλαιο τα 50 δολάρια το βαρέλι;

Θα ξεπεράσει το πετρέλαιο τα 50 δολάρια το βαρέλι;
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς την περίοδο αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις γενικότερες κινήσεις των διεθνών παραγωγών πετρελαίου, για τη μείωση της παραγωγής τους

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 10 σεντς στα 50,79 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 15 σεντς, στα 48,66 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές μειώθηκαν εξαιτίας της αύξησης των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου στα 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας σχεδόν το υψηλό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου του 2011, πριν την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο.

Πάντως, η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι φαίνεται πως δεν θα είναι παροδική. Αυτή αποδίδεται στην απόφαση του ΟΠΕΚ να προσπαθήσει να μειώσει την παραγωγή, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν ότι έχουν στόχο να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού από τα 33,5 εκατ. βαρέλια στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια. Οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη συνάντηση των μελών του Οργανισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Στις αγορές εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για το κατά πόσον όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τυχόν νέα όρια παραγωγής που θα επιβληθούν, όμως πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις με αποτέλεσμα να καταγραφεί χθες νέα άνοδος των τιμών.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, το σημαντικό της συμφωνίας του Οργανισμού δεν είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία για μείωση αλλά το γεγονός ότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες και κυρίως η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να ελέγξουν ενεργά τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Reuters, η παγκόσμια παραγωγή για τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 33,60 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση από 33,53 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Αύγουστο. Η παραγωγή του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ