ΑΓΟΡΕΣ

To Galaxy Note 7 έβαλε σε δοκιμασία τη Samsung

To Galaxy Note 7 έβαλε σε δοκιμασία τη Samsung

Με τη μετοχή της να κάνει χθες βουτιά κατά 8% και την κεφαλαιοποίησή της να έχει απομειωθεί μέσα σε μία ημέρα περίπου κατά 17 δισ. δολάρια, η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung Electronics είναι πλέον αναγκασμένη να προχωρήσει στην απόσυρση του έξυπνου κινητού Galaxy Note 7 μετά τις αναφορές για περιστατικά ανάφλεξης σε κινητά του συγκεκριμένου μοντέλου.

Οι πρώτες αστοχίες που είχαν αναφερθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούσαν καταγγελίες για έκρηξη της μπαταρίας είχαν οδηγήσει στην ανάκληση περίπου 2,5 εκατομμυρίων συσκευών.

Ομως και οι νέες συσκευές που κυκλοφόρησαν εμφάνισαν το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς κάποιες έπιασαν φωτιά ακόμα και εν ώρα πλοήγησης και, όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα για τη Samsung είναι αρκετά σοβαρότερο από αυτό που διαφαινόταν αρχικά. Και πλέον η εταιρεία βρίσκεται μπροστά στη διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης σε σχέση με την αξιοπιστία της αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων της.

Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο της Σεούλ ότι προχωρά σε αναστολή της παραγωγής του συγκεκριμένου μοντέλου, ότι διερευνά τις αναφορές για την ανάφλεξη των κινητών Galaxy Note 7 προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ έχει ζητήσει να σταματήσουν οι πωλήσεις της συσκευής αλλά και οι ανταλλαγές προβληματικών συσκευών. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε οριστική διακοπή των πωλήσεών του. Το πλήγμα για την εικόνα της εταιρείας είναι ήδη μεγάλο. Η χθεσινή πτώση που παρουσίασε η μετοχή της, μετά την ανακοίνωση προς τους χρήστες του συγκεκριμένου μοντέλου κινητού να κλείσουν τις συσκευές τους αλλά και τους εμπόρους να σταματήσουν την πώλησή του, ήταν η μεγαλύτερη την τελευταία οκταετία.

Σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας ερευνών Macquarie στη Σεούλ, η πιθανή ζημιά για τη Samsung εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η «έκρηξη» του Galaxy Note 7 ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ αναλυτές της Credit Suisse σχολιάζουν ότι εάν σταματήσουν οι πωλήσεις παγκοσμίως, αυτό θα σημαίνει χαμένες πωλήσεις 19 εκατομμυρίων συσκευών.

Ωστόσο, πέραν των χαμένων πωλήσεων, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Samsung, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 235 δισ. δολάρια, είναι πώς θα καταφέρει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού και να εξηγήσει άμεσα τι συνέβη για να σώσει το γόητρό της και να προστατεύσει τις μελλοντικές πωλήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ