Βουτιά 10% στο πετρέλαιο μετά την «παύση πυρών» από τον Ντόναλντ Τραμπ
Yποχώρηση μεγαλύτερη του 10%, στα περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι, κατέγραψαν την Δευτέρα 23/3 τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent, μετά το σήμα «αποκλιμάκωσης» από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο ίδιο κλίμα, πτωτικά κινούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI στα περίπου 88,5 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από το πρωινό άλμα άνω των 100 δολαρίων/βαρέλι.
Η ανάρτηση του αμερικανού προέδρου ανέφερε ότι ΗΠΑ και Ιράν συζητούν τον τερματισμό του πολέμου και παράλληλα ανακοίνωνε ότι αναβάλει για πέντε μέρες τα χτυπήματα στις ενεργειακές δομές του Ιράν.
Παρότι λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε διάψευση από την Τεχεράνη η οποία «αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», οι αγορές αξιολογούν το μήνυμα ως μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και μείωσε τους άμεσους φόβους για την προσφορά πετρελαίου.
Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών στις ενεργειακές υποδομές μειώθηκε προσωρινά, ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στο κατά πόσον οι διπλωματικές προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο άνοιγμα της βασικής πλωτής οδού.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά LNG - Εκτεθειμένη η Ελλάδα
Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή στη βία, αυτοδυναμία το 2027 και σταθερές συμμαχίες με ΗΠΑ - Ισραήλ»
00:04
Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στη νότια Γαλλία
23:57
Γαλλία: Οι αρχές εξετάζουν την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
23:53
Γερμανία: Απεργία στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο εξήγγειλε για αύριο το συνδικάτο Ver.di
23:44