ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλά οκτώ μηνών τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων

Σε υψηλά οκτώ μηνών τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων

Εντείνονται οι ανησυχίες για την Ιταλία, καθώς το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας αυξήθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Αιτία, οι πολιτικοί κίνδυνοι στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η καθυστέρηση στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός.

Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκαν χθες κατά τέσσερις μονάδες βάσης φτάνοντας το 1,65%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο από τον Φεβρουάριο. Η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και αυτών της Ισπανίας ξεπέρασε ξανά τις 41 μονάδες βάσης. Θεωρείται μάλιστα ότι δείχνει τον πολιτικό κίνδυνο που επικρατεί σε κάθε χώρα.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία επιτείνεται επειδή πλησιάζει το δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι. Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ρέντσι ζητά να αφαιρεθούν εξουσίες από τη Γερουσία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις. Σε περίπτωση που ο ιταλός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, τότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αστάθεια.

Επίσης η συγκυρία κατά την οποία διενεργείται το δημοψήφισμα μπορεί να εντείνει τις διακυμάνσεις στις αγορές. Κι αυτό επειδή στις 8 Δεκεμβρίου καλείται να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κανείς δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα τι θα γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που η ΕΚΤ εφαρμόζει. Επίσης στις 14 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου.

Παράλληλα οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πολλές από αυτές προσπαθούν να πουλήσουν πακέτα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που δεν είναι όμως εύκολο τη δεδομένη χρονική περίοδο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η Monte dei Paschi di Siena.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ