ΑΓΟΡΕΣ

Fed: Προς αύξηση επιτοκίων από το Δεκέμβριο

Fed: Προς αύξηση επιτοκίων από το Δεκέμβριο

Σήμα ότι εξετάζει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια τον Δεκέμβριο, στην περίπτωση που η αμερικανική οικονομία παρουσιάσει ακόμη πιο υψηλή ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ενισχυθεί, έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η Fed συνεδρίασε χθες για τελευταία φορά πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όπως εξάλλου αναμενόταν ενόψει των εκλογών αυτών.

Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους ότι η οικονομία ενισχύεται συνεχώς και ότι δημιουργούνται με σταθερούς ρυθμούς νέες θέσεις εργασίας. Επίσης εξέφρασαν αυξημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα. Πολλά θα κριθούν επίσης από την κατάσταση που θα επικρατήσει στις αγορές μετά τις προεδρικές των ΗΠΑ. Η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η Fed τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Το σήμα αυτό έχει δώσει από τον Σεπτέμβριο η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, η οποία τότε είχε πει ότι εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ακολουθήσουν θετική πορεία, τότε θα εξεταστεί η εφαρμογή πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής προς τα τέλη του έτους.

Πλέον η αμερικανική οικονομία βαδίζει με σταθερούς ρυθμούς αφού η ανάπτυξη που καταγράφηκε για το τρίτο φετινό τρίμηνο έφτασε το 2,9% σε ετήσια βάση. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% για πρώτη φορά έπειτα από μια ολόκληρη δεκαετία. Πλέον το βασικό επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται από 0,25% έως 0,50%. Μπορεί πάντως η οικονομία να αναπτύχθηκε αυτή την περίοδο με υψηλό ρυθμό, αλλά οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν χαμηλότερες από το αναμενόμενο.

«Η επιτροπή κρίνει ότι η πιθανότητα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά αποφάσισε προς το παρόν να περιμένει περαιτέρω στοιχεία που θα δείχνουν συνεχιζόμενη πρόοδο» στην κατάσταση της οικονομίας, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed.

Εκτιμάται ότι η Fed μπορεί να είχε προχωρήσει νωρίτερα στην αύξηση των επιτοκίων εάν δεν είχε προκύψει το Brexit αλλά και τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ