ΑΓΟΡΕΣ

«Διάλειμμα» από τη μείωση επιτοκίων κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας

«Διάλειμμα» από τη μείωση επιτοκίων κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας έβαλε στον πάγο τα σχέδια για νέα μείωση των επιτοκίων της στερλίνας μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας στον απόηχο του Brexit.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει δεχτεί πολύ αυστηρή κριτική για τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, προχώρησε επίσης σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη το επόμενο έτος. Πλέον η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί ότι η ανάπτυξη το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,4% αντί για 0,8% που προέβλεπε αρχικά.

Χθες διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%. Τελευταία φορά μειώθηκαν τον Αύγουστο. Τότε επίσης η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να εφαρμόζει μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε διακόψει το 2012. Οι προβλέψεις της αναφέρουν ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα κινηθεί έντονα ανοδικά φτάνοντας το 2,8% στις αρχές του 2018 λόγω της υποχώρησης της στερλίνας σε χαμηλά 30 ετών έναντι του δολαρίου.

Η αλλαγή στάσης από τον επικεφαλής της τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ αναμένεται ότι θα χαροποιήσει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίζα Μέι, η οποία τον περασμένο μήνα εξέφρασε την διαφωνία της στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας λέγοντας ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες για τους αποταμιευτές και ζήτησε αλλαγή της πολιτικής αυτής. Η στάση της Μέι δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο Κάρνεϊ απάντησε ότι δεν χρειάζεται οδηγίες από πολιτικούς για το πώς να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού που έχει θέσει η τράπεζα. Υστερα από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και σε συνδυασμό με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ότι το Brexit πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο, η στερλίνα ανάκαμψε χθες και έφτασε τα 1,25 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ