Ανοίγει ο δρόμος για την IPO της OpenAI - Η αποτίμηση μπορεί να αγγίξει το 1 τρισ. δολάρια
Η δικαίωση του Σαμ Άλτμαν στο αμερικανικό δικαστήριο ενόρκων, μετά την αγωγή του Ίλον Μασκ κατά της OpenAI, ανοίγει τον δρόμο για την εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης να προχωρήσει με μια ενδεχόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO).
Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης δεν ευθύνεται για την υποτιθέμενη παρέκκλιση από την αρχική της αποστολή «να ωφελήσει την ανθρωπότητα».
Συγκεκριμένα, σε μια ομόφωνη ετυμηγορία, το ομοσπονδιακό δικαστήριο ενόρκων στο Όκλαντ της Καλιφόρνια δήλωσε ότι ο Ίλον Μασκ (ως κατήγορος) έφερε την υπόθεσή του «πολύ αργά» ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η τρίμηνη δοκιμή είχε θεωρηθεί ευρέως ως μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του OpenAI και της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα, τόσο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται όσο και ως προς το ποιος θα έπρεπε να επωφελείται από αυτήν.
Η ετυμηγορία απλοποιεί την πορεία της OpenAI για να προχωρήσει σε μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να αποτιμήσει την επιχείρηση στο 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μασκ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι ο Άλτμαν και ο πρόεδρος της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, έβλεπαν την OpenAI ως μέσο για μεγάλο πλούτο.
«Ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν όντως πλούτισαν κλέβοντας μια φιλανθρωπική οργάνωση. Το μόνο ερώτημα είναι ΠΟΤΕ το έκαναν!» δημοσίευσε ο Μασκ στο X. «Η δημιουργία προηγούμενου για λεηλασία φιλανθρωπικών οργανώσεων είναι απίστευτα καταστροφική για τις φιλανθρωπικές δωρεές στην Αμερική».
Το χρονικό της νομικής διαμάχης
Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και θεωρήθηκε από πολλούς κρίσιμη για το μέλλον της OpenAI αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα – τόσο ως προς τον τρόπο χρήσης της όσο και ως προς το ποιος θα επωφελείται οικονομικά από αυτή.
Η ετυμηγορία εκδόθηκε έπειτα από 11 ημέρες καταθέσεων και αγορεύσεων, κατά τις οποίες η αξιοπιστία τόσο του Μασκ όσο και του επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, αμφισβητήθηκε επανειλημμένα. Κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το οικονομικό όφελος παρά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Στην τελική του αγόρευση, ο δικηγόρος του Μασκ, Στίβεν Μόλο, υπενθύμισε στους ενόρκους ότι αρκετοί μάρτυρες είχαν αμφισβητήσει την ειλικρίνεια του Αλτμαν ή τον είχαν χαρακτηρίσει ψεύτη, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και ο ίδιος ο Μασκ δεν απάντησε με απόλυτο «ναι» όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της δίκης αν είναι απολύτως αξιόπιστος. «Η αξιοπιστία του Σαμ Αλτμαν είναι άμεσα στο επίκεντρο της υπόθεσης», είπε ο Μόλο. «Αν δεν τον πιστεύετε, δεν μπορούν να κερδίσουν». Διαβάστε περισσότερα εδώ.
SPONSORED
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Κατέγραψε υψηλές επιδόσεις σε 24 επιστημονικά πεδία
17:25
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία σε αφρικανικές χώρες λόγω της επιδημίας του Έμπολα
17:16
Η «καυτή» ατάκα Φλωρίδη «βρείτε καλό δικηγόρο» και η απάντηση Κωνσταντοπούλου για «αποθήκη αχρήστων»
17:11
Ποιοι βλέπουν άνοδο του αλουμινίου στα 4.000 δολάρια ανά τόνο το επόμενο τρίμηνο
17:05