ΑΓΟΡΕΣ

Στις χαμηλές επενδυτικές βαθμίδες «πετά» τη Volkswagen η Fitch

Στις χαμηλές επενδυτικές βαθμίδες «πετά» τη Volkswagen η Fitch
Ακτιβιστές της Greenpeace διαδηλώνουν στις εγκαταστάσεις της Volkswagen έξω από το Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας, στις 9 Νοεμβρίου 2015. Δύο σχεδόν μήνες μετά τις αποκαλύψεις για το πειραγμένο λογισμικό των ρύπων, η γερμανική επιχείρηση βάλλεται από όλες τις πλευρές, κινδυνεύοντας εκτός από χρήματα να απωλέσει ολοκληρωτικά την αξιοπιστία της, απέναντι σε ελεγκτικές αρχές, καταναλωτές και αγορές REUTERS/Fabian Bimmer

Ο οίκος Fitch ψαλίδισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Volkswagen, ανακοινώνοντας ότι η υποβαθμίζει τη γερμανική εταιρεία κατά δύο βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ+ με αρνητική προοπτική.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, διοίκησης και εσωτερικού ελέγχου που αναδείχτηκαν από την εξελισσόμενη κρίση των ελέγχων ρύπων σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα».

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Fitch είχε αλλάξει το outlook της Volkswagen σε αρνητικό, επικαλούμενη τις επιπτώσεις του σκανδάλου στη φήμη της γερμανικής εταιρείας. Διευκρίνιζε τότε ότι η αρνητική προοπτική θα διατηρηθεί έως ότου διευκρινιστούν το μέγεθος και η ταχύτητα των απωλειών στα ταμεία της εταιρείας, αλλά και οι αντιδράσεις καταναλωτών και ρυθμιστικών αρχών.

Σε σχέση με τα παραπάνω, η Fitch τονίζει στη σημερινή της ανακοίνωση ότι «η αποκάλυψη μιας απάτης τέτοιου μεγέθους, που είτε δεν γίνεται αντιληπτή είτε δεν τιμωρείται από τη διοίκηση, δεν συνάδει με αξιολόγηση επιπέδου Α».

Τέλος, κάνει αναφορά στις αναμενόμενες άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις της υπόθεσης των ρύπων, «συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάκλησης, των προστίμων, των μηνύσεων και των άλλων νομικών διεκδικήσεων σε όλο των κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ