ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Άλμα 10% τον Αύγουστο - Άνοδο στα 4.600 δολάρια βλέπουν οι αναλυτές

Χρυσός: Άλμα 10% τον Αύγουστο - Άνοδο στα 4.600 δολάρια βλέπουν οι αναλυτές
AP Photo/Matthias Schrader

Ο χρυσός έχει αυξηθεί σχεδόν 10% αυτόν τον μήνα και οι αναλυτές της UBS αναμένουν ακόμα υψηλότερες τιμές μεσοπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και το δολάριο ΗΠΑ.

Πρόσφατη ανακοίνωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αβέβαιη την βραχυπρόθεσμη πορεία των επιτοκίων. Τα πιο χαλαρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα εάν οι πιέσεις στον πληθωρισμό παραμείνουν συγκρατημένες.

Παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση έχουν παράσχει πρόσθετη στήριξη. Οι εισροές από τα χρηματιστήρια διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) χρυσού έχουν ξαναρχίσει, αρχικά λόγω της Κίνας και, πιο πρόσφατα, λόγω της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι καθαρές αγορές των κεντρικών τραπεζών έφτασαν τους 51 μετρικούς τόνους τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 20 μετρικούς τόνους, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του επενδυτικού οίκου, τρεις συνθήκες θα βοηθήσουν τον χρυσό να επεκτείνει την ανοδική του πορεία.

Πρώτον, η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχιστεί. Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Σεπτέμβριο αποτελεί το βασικό μας σενάριο, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος παραμένει.

Δεύτερον, τα αναμενόμενα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα πρέπει να μειωθούν. Τα πραγματικά επιτόκια μετρούν τα επιτόκια μετά την προσαρμογή για τον αναμενόμενο πληθωρισμό. Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού, ο οποίος δεν δημιουργεί εισόδημα.

Παρόλο που η σχέση μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων και του χρυσού δεν είναι σταθερή σε όλες τις περιόδους, παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείται.

Τρίτον, η ζήτηση των επενδυτών για χρυσό θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Οι ροές των ETF φαίνεται να βελτιώνονται, αν και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι οι εισροές έχουν διατηρηθεί.

Ως αναφορά, το πλαίσιο τιμών μας δείχνει ότι η επενδυτική ζήτηση περίπου 500 μετρικών τόνων ανά τρίμηνο είναι πιθανώς απαραίτητη για να διαπραγματευτούν οι τιμές του χρυσού πιο βιώσιμα στα 5.000 δολάρια ΗΠΑ/ουγγιά ή πάνω.

Οι προβλέψεις της UBS

Η UBS διατηρεί την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 4.600 δολάρια/ουγγιά.

Καθώς πλησιάζει ο ορίζοντας προβλέψεων του Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές εξηγούν πως η πρόβλεψη για τα τέλη Σεπτεμβρίου 2027 ανέρχεται σε 5.400 δολάρια ΗΠΑ/ουγγιά, δηλαδή 200 δολάρια ΗΠΑ/ουγγιά πάνω από την πρόβλεψή μας για τα τέλη Ιουνίου 2027.

Αυτή η υψηλότερη πρόβλεψη αντικατοπτρίζει την άποψή ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να γίνει ένα πιο σημαντικό θέμα της αγοράς το επόμενο έτος.

Ένα πιο ευνοϊκό βασικό αποτέλεσμα και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν την πληθωριστική πίεση.

Αυτό πιθανότατα θα υποστήριζε περιουσιακά στοιχεία που έχουν πιεστεί από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.