ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση
Μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, παράγοντες των τραπεζών ζητούν να κλείσει η συμφωνία, ακόμα και με πολιτική πρωτοβουλία, για να διασφαλιστεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές και να επισπευστούν οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Αγώνα δρόμου κάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό, μέσα σε ούτως ή άλλως στενά χρονικά πλαίσια, την ανακεφαλαιοποίηση.

«Οι ξένοι επενδυτές θέλουν να δουν έμπρακτα ότι οι τράπεζες διασώζονται σε κάθε περίπτωση και ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την χώρα και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για να μπουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου», ανέφεραν στο CNN Greece διοικητικά στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θέλουν «εδώ και τώρα λύση» στα ανοικτά ζητήματα της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να ολοκληρώσουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις και να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια τους. Και δεν επιθυμούν να υπάρξει κάποιο... στραβοπάτημα ή απρόοπτο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία, γι’ αυτό και η στρατηγική πλέον, με την θεσμική «βούλα» προβλέπει ότι κάθε βιβλίο που θα ξεκινάει να εγγράφει επενδυτές «θα παραμένει ανοικτό όσο χρειαστεί», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ελληνικές εποπτικές αρχές.

«Χρειάζεται να επανέλθει η αισιοδοξία και να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα ακόμη και με πολιτική συμφωνία», ανέφερε στο CNN Greece πηγή προσκείμενη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς διαβλέπουν πως οποιεσδήποτε αναταράξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι είτε κάνουν δεύτερες σκέψεις στο να μπουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε δίνουν χαμηλότερες τιμές για τις μετοχές που επιθυμούν να αγοράσουν στην διαδικασία του book building.

Υπό αυτές τις συνθήκες έχει βγει στις αγορές η Πειραιώς, ενώ οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες έχουν ήδη μεταθέσει χρονικά το άνοιγμα των βιβλίων τους. Η ιδιωτική τοποθέτηση της Πειραιώς παραμένει σε εξέλιξη και τα μηνύματα για την τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θετικά. Η διοίκηση της Πειραιώς έχει δώσει μεγάλη μάχη προετοιμασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και αναμένει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα το εγχείρημα.

Αύριο αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Εθνικής και ίσως της Alpha Bank, ενώ η Eurobank αύριο το βράδυ θα έχει σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της, ώστε την Πέμπτη να εκκινήσει και εκείνη τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ