ΑΓΟΡΕΣ

Κάλυψε η Eurobank το 75% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Κάλυψε η Eurobank το 75% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
logo της Eurobank EUROKINISSI

Το ποσοστό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχει καλυφθεί κατά 75% από τους βασικούς επενδυτές δήλωσε από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες η βασική ομάδα των ξένων επενδυτών που συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής της, το οποίο προσαυξήθηκε ήδη κατά 100 εκατ. ευρώ (από 353 εκατ. ευρώ αρχικά). Κατόπιν αυτού υπάρχει δυνατότητα για αύξηση κατά επιπλέον 131 εκατ. ευρώ ώστε μέχρι αύριο που θα κλείσει το βιβλίο προσφορών η συνολική συμμετοχή τους να ανέλθει στα 584 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 28,6% της ΑΜΚ.

Το τελικό ποσό της ΑΜΚ ανέρχεται σε 2,039 δισ. ευρώ, κατόπιν της αναγνώρισης 83 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στο πλαίσιο της δημιουργίας οργανικών εσόδων από το capital plan της τράπεζας.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα γεγονότα του Παρισιού, λέγοντας ότι θα έχουν μακρά και ισχυρή επίδραση στις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις αξίες της κοινωνίας μας και προπάντων την ελευθερία.

Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος της Eurobank, κ.Νίκος Καραμούζης αναφέρθηκε στη δύσκολη απόφαση που έλαβε το δ.σ. της τράπεζες της 11ης Νοεμβρίου να προχωρήσει στην ΑΜΚ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ή δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες μικροεπενδυτές.

"Στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που είχαμε για να θωρακίσουμε την τράπεζα χωρίς χρονοτριβές, λάβαμε ομόφωνα την απόφαση αυτή. Σε ένα απαιτητικό, δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον, όπου και οι τέσσερις μαζί τράπεζες απευθυνόμαστε στις διεθνείς αγορές για να αντλήσουμε κεφάλαια δισ. ευρώ, δεν θα ρισκάραμε την περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η αύξηση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς οποιαδήποτε αστοχία θα οδηγούσε στην εφαρμογή από 1η/1/2016 του νόμου 4334/15 περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (σ.σ. bail in).

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν η τράπεζα χρειαζόταν κρατική βοήθεια, αυτό θα συνεπαγόταν και κούρεμα καταθέσεων. Τέτοιο ρίσκο δεν θα αναλαμβάναμε επουδενί. Ούτε οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που καλύπτουν το 90% της ΑΜΚ θα δεσμεύονταν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον δεν θα δέχονταν, ακόμη και αν αυτή δεν συνεπαγόταν καθυστερήσεις από το χρονοδιάγραμμα, να υποστούν περαιτέρω dillution από την έκδοση και νέων μετοχών".

Και ο κ. Καραβίας αιτιολόγησε τις αποφάσεις της τράπεζας για τον τρόπο υλοποίησης της ΑΜΚ, εκφράζοντας την εκτίμηση της διοίκησης της τράπεζας προς τους μετόχους της, οι οποίοι συνεχίζουν να παράσχουν τη στήριξή τους σε συνθήκες που θα μπορούσαν να τους είχαν απογοητεύσει. Όπως είπε, προτεραιότητα της διοίκησης της τράπεζας είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της, ενώ στόχος μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι η Eurobank να πρωταγωνιστήσει στην πορεία εξόδου από την κρίση και στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, παράγοντας αξία για τους μετόχους και την κοινωνία.

Ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η τράπεζα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να εγγράψει όσο πιο πολλούς Έλληνες ιδιώτες (το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής είναι 100.000 ευρώ) και κατά την προσωπική του εκτίμηση τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από αυτούς θα κινούνται πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η διοίκηση της Eurobank αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της τράπεζας από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία των stress tests την οποία κατέταξε με τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και το δεύτερο χαμηλότερο ποσό (1,9 δισ. ευρώ) πρόσθετων προβλέψεων από το EQR.

Νωρίτερα η Eurobank ανακοίνωσε:

Στα 2,039 δισ. ευρώ από 2,122 δισ. ευρώ προηγουμένως, μειώνει η Eurobank το μέγιστο ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, λόγω της αναγνώρισης δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισµό (SSM).

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναγνώρισε την ανερχόµενη σε 83 εκατ. ευρώ δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης, που µειώνει το κεφαλαιακό έλλειµµά της, το οποίο προσδιορίστηκε από τη Συνολική Αξιολόγηση, και οφείλεται στη θετική διαφορά µεταξύ των πραγµατοποιηθέντων προ-προβλέψεων κερδών του εννεαµήνου 2015, έναντι του εκτιµώµενου ποσού που είχε συµπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Βάσει αυτής της αναγνώρισης, το µέγιστο ποσό που η Eurobank επιδιώκει να αντλήσει µέσω της προτεινόµενης αύξησης µειώνεται στα 2.039 εκατ. ευρώ από 2.122 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στις 4 Νοεµβρίου 2015.

Η Eurobank γνωστοποίησε επίσης ότι το συνολικό ποσό των δεσµεύσεων κάλυψης που έχει λάβει από ορισµένους επενδυτές, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους νέους βασικούς μετόχους της, αυξήθηκε σε περίπου 453 εκατ. ευρώ από περίπου 353 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσµα της µερικής εξάσκησης του δικαιώµατος που είχαν ορισµένοι εξ αυτών για περαιτέρω αύξηση του ποσού της δέσµευσης κάλυψής τους (κατά τα διαλαµβανόµενα στην εν λόγω ανακοίνωση). Το υπόλοιπο επιπλέον ποσό κατά το οποίο ορισµένοι από αυτούς του επενδυτές δικαιούνται να αυξήσουν την αντίστοιχη δέσµευση κάλυψή τους ανέρχεται πλέον σε περίπου 131 εκατ. ευρώ από περίπου 231 εκατ. ευρώ. Οι δεσµεύσεις κάλυψης των επενδυτών εξακολουθούν να τελούν υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ως άνω ανακοίνωση.
Τέλος, η τράπεζα προτίθεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την προσφορά προς θεσµικούς επενδυτές την Τρίτη, 17 Νοεµβρίου 2015 και ώρα (Ηνωµένου Βασιλείου) 17:00, η οποία ενδέχεται να επισπευσθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ