ΑΓΟΡΕΣ

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Δεν αποκλείεται μείωση στο μέλλον

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Δεν αποκλείεται μείωση στο μέλλον
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια επίπεδα και αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Με τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας να λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους δύο γύρους των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η ΕΚΤ αναμενόταν να υιοθετήσει μια επιφυλακτική τάση, παρόλο που ο ευρωπαϊστής κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ