ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Πωλούν άμεσα θυγατρικές εντός και εκτός Ελλάδος

Τράπεζες: Πωλούν άμεσα θυγατρικές εντός και εκτός Ελλάδος
Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά, φωτισμένο με μπλε χρώμα την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας. Η Εθνική μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες υποχρεώνονται, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, να πουλήσουν τις θυγατρικές τους εντός και εκτός συνόρων EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος

Στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, εντός και εκτός Ελλάδας, με έμφαση στις θυγατρικές καλούνται να προχωρήσουν άμεσα οι τράπεζες, με τον χρόνο, αλλά και τις συνθήκες να μην είναι «σύμμαχος».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής (stress tests), κάθε συστημική τράπεζα θα ξεκινήσει την επεξεργασία του επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, αφού λάβει και τις απαραίτητες εγκρίσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp).

Ο στόχος; Να διαχειριστεί το ενεργητικό της, να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες καταρχήν, αλλά και να αξιοποιήσει πόρους, ώστε να επανέλθει σε κερδοφορία στο μέλλον.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης με ορίζοντα εφαρμογής έως το τέλος του 2017 θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πωλήσεις θυγατρικών κάθε τράπεζας στο εξωτερικό και το εσωτερικό, καθώς και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι τραπεζίτες θα έχουν πάνω στα γραφεία τους τον... μπούσουλα που θα ακολουθήσουν για τη συρρίκνωση της παρουσίας στους στα Βαλκάνια, αλλά και την πώληση μη τραπεζικών θυγατρικών εντός συνόρων.

Επίσης, πριν δοθεί στις τράπεζες νέο κρατικό χρήμα κατά την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους, οι ίδιες θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές «απελευθέρωσης» κεφαλαίων, πουλώντας μη στρατηγικές τους επενδύσεις.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2016, εκτός και αν για κάποιο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει ήδη πρόταση εξαγοράς, όπως π.χ. για την Finansbank στην Τουρκία, οπότε μπορεί η συμφωνία να προλάβει να... μετρήσει στα της ανακεφαλαιοποίησης.

Ιδιαίτερα αυστηρή θα είναι και η εποπτεία για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο από την DGComp όσο και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο βασικός στόχος της υποχρέωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών για τις πωλήσεις των επενδύσεών τους στο εξωτερικό είναι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που διέπει τις εταιρείες και τις τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, οι εταιρείες και οι τράπεζες που έχουν ενισχυθεί με κρατικά κεφάλαια θα πρέπει είτε να αναδιαρθρωθούν ή να πουληθούν.

Η αναδιάρθρωση προβλέπει κατά κανόνα μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και συρρίκνωση του μεγέθους μιας τράπεζας έτσι ώστε να διατηρείται ο ανταγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

DGComp και Finansbank

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει λόγο μόνο σε ότι αφορά τις επενδύσεις μίας εταιρείας ή μίας τράπεζας εντός της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για παράδειγμα δε θα μπορούσε να επιβάλει, βάσει κανονισμού, την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, της Finansbank.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να κάνει σύσταση στην ΕΤΕ να πουλήσει ένα στοιχείο του ενεργητικού της που δεν εντάσσεται στην ΕΕ (πχ την Finansbank), αλλά που έχει σημαντική αξία, προκειμένου να καλύψει ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Finansbank οδεύει προς πώληση, μετά την ανακοίνωση του «λογαριασμού» από τα stress test.

Ήδη η Εθνική φέρεται να έχει στα χέρια της προσφορές από την Qatar National Bank και τις τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka για την αναμενόμενη πώληση μεριδίου στην τουρκική θυγατρική της Finansbank, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ένας κινεζικός όμιλος.

Η διοίκηση της ΕΤΕ θα περιμένει τις ανακοινώσεις των stress tests για τις κεφαλαιακές ανάγκες και, ανάλογα με το ύψος στο οποίο αυτές θα έχουν διαμορφωθεί, θα οριστικοποιήσει τη στρατηγική της.

Ωστόσο, στο κάδρο έχει μπει η αποεπένδυση από την Τουρκία, με πώληση του 99% της Finansbank. Σύμβουλοι για τη διαδικασία έχουν αναλάβει η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΤΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει η διαδικασία του data room.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης η ΕΤΕ είχε δεσμευτεί και έναντι της DGComp για την πώληση του 40% της Finansbank. Και αυτό γιατί συνολικά τα restructuring plans των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν «μαξιλάρια» για να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests το 2014· οπότε «πέρασαν» από την έγκριση και της Κομισιόν.

Tο Hilton

Η Alpha Bank, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται σύντομα να τρέξει διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton. Η τράπεζα έχει ήδη λάβει προσφορά από το κολοσσιαίο fund της Blackstone, που κατέχει και το 20% του μετοχιού κεφαλαίου της Lamda Development.

Το fund προσφέρει έως και 160 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την τράπεζα να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία πώλησης του ξενοδοχείου, καθώς η Αθήνα αποκαθίσταται διεθνώς ως τουριστικός προορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha μεταβίβασε το καλοκαίρι το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη Βουλγαρία στην Postbank, θυγατρική του Ομίλου Eurobank. Η παρουσία της στη βουλγαρική αγορά -με μερίδια που ανέρχονταν σε 2,5% στις χορηγήσεις και σε 1% στις καταθέσεις- προσέφερε περιορισμένες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στο ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργίας της και εκτιμάται ότι εξοικονόμησε πόρους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο της Alpha Bank στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 83 καταστήματα και το προσωπικό σε 744 άτομα. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του γ΄ τριμήνου του 2015.

Πειραιώς Κύπρου

Η Πειραιώς, από την άλλη, φέρεται να έχει τρεις εν δυνάμει επενδυτές για την θυγατρική της στην Κύπρο, η οποία μάλιστα βρίσκεται στα τελικά στάδια του due diligence. Το τοπίο για τη θυγατρική της Πειραιώς στη Μεγαλόνησο θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των stress tests και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν, τελικώς, θα αλλάξει χέρια.

Η Πειραιώς Κύπρου διατηρεί 14 υποκαταστήματα με περίπου 300 υπαλλήλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ