ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν θέση οι ιδιώτες και στην Πειραιώς

Πήραν θέση οι ιδιώτες και στην Πειραιώς
Με τις ιδιωτικές τοποθετήσεις στην Πειραιώς έκλεισε σήμερα 20 Νοεμβρίου 2015 ο κύκλος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις τέσσερις ελληνικές, συστημικές τράπεζες. Παρά τις δραματικά χαμηλά τιμές που έδωσαν οι ξένοι επενδυτές, οι Έλληνες τραπεζίτες ευελπιστούν στην αναστροφή του χρηματιστηριακού κλίματος αλλά και των οικονομικών συνθηκών, ώστε να επέλθει η ολική επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης EUROKINISSI

Έκλεισε πριν από λίγο και το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα με υπερκάλυψη.

Η Πειραιώς αναζητούσε 1,34 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες στο βασικό σενάριο του stress test, ποσό που έχει ήδη συμπληρωθεί στο book building της.

Οι πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι όχι μόνο υπάρχει υπερκάλυψη, αλλά επενδυτές εξακολουθούν να δίνουν προσφορές.

Η Πειραιώς ξεπέρασε την δύσκολη συγκυρία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και των 10 δισ. για τις τράπεζες, ολοκληρώνοντας το εγχείρημα και επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία της διοίκησης από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης των stress tests στις 31 Οκτωβρίου.

Και αυτό γιατί η Πειραιώς βρέθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της μεγάλης αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην οποία πρωταγωνίστησε και του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου δανείων που διαχειρίζεται τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και σε κομβικούς κλάδους όπως ακτοπλοΐα, ξενοδοχεία κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ποσό κεφαλαίων με το βασικό σενάριο του stress test ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο 1,34 δισ. ευρώ καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αναγνώρισε δράσεις συνολικού ύψους 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καλύπτοντας με κεφάλαια τη διαφορά του δυσμενούς σεναρίου μέχρι τα 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ θα είναι CoCos. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα βρεθεί με κεφάλαια 10,6 δισ. ευρώ και δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 19%, δηλαδή μεταξύ των πλέον υπερκεφαλαιοποιημένων τραπεζών πανευρωπαϊκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ