ΑΓΟΡΕΣ

Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται, η επόμενη μέρα αρχίζει…

Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται, η επόμενη μέρα αρχίζει…
Με τις ιδιωτικές τοποθετήσεις στην Πειραιώς έκλεισε σήμερα 20 Νοεμβρίου 2015 ο κύκλος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις τέσσερις ελληνικές, συστημικές τράπεζες. Παρά τις δραματικά χαμηλά τιμές που έδωσαν οι ξένοι επενδυτές, οι Έλληνες τραπεζίτες ευελπιστούν στην αναστροφή του χρηματιστηριακού κλίματος αλλά και των οικονομικών συνθηκών, ώστε να επέλθει η ολική επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης EUROKINISSI

Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης με επιτυχία έφερε σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα» στις τράπεζες από ιδιώτες επενδυτές. Η διαδικασία των τελευταίων δύο εβδομάδων ήταν επίπονη, αλλά οι τράπεζες πέρασαν στην... απέναντι όχθη και πλέον έχουν μπροστά τους τις προκλήσεις της επόμενης μέρας: διαχείριση των κόκκινων δανείων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι τράπεζες πέρασαν από... σαράντα κύματα με κορύφωση τα capital controls, την συμφωνία του Αυγούστου για το τρίτο μνημόνιο, αλλά και τις καραμπόλες μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα.

Πριν λίγη ώρα ολοκλήρωσε την ιδιωτική τοποθέτησή της σε ιδιώτες και η Πειραιώς, υπερκαλύπτοντας τα κατ’ ελάχιστον κεφάλαια των 1,34 δισ. ευρώ που αναζητούσε από ιδιώτες, συμπληρώνοντας τον κύκλο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων τέσσερις ιδιωτικές τοποθετήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τα επιπλέον κεφάλαια μέχρι τα 4,9 δισ. ευρώ του stress test.

Οι Alpha, Eurobank και Εθνική, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν σημαντική υπερκάλυψη των κεφαλαίων που ζητούσαν, συγκεντρώνοντας προσφορές που προσέγγισαν τα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία θα επιλέξουν το καλύτερο μείγμα επενδυτών με προσφορές έως 3,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έπρεπε να συγκεντρώσει το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ, το οποίο πέτυχε με υπερκάλυψη μάλιστα κατά 1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 2,563 δισ. ευρώ. Η Eurobank κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της, ύψους 2,039 δισ. ευρώ με υπερκάλυψη έως και 300 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε χθες το βιβλίο προσφορών της, ενώ αναμένεται η δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες μικρομετόχους που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου. Η τράπεζα κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 1,456 δισ. ευρώ, ενώ στην ανακεφαλαιοποίησή της θα μετέχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλύπτοντας τα κεφάλαια έως τα 4,482 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου των stress tests.

Οι νέες προκλήσεις

Το τίμημα για τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών είναι βαρύ, καθώς έχουν υποστεί έως και καθολική αραίωση του ποσοστού τους (dilution), καθώς οι τιμές που προσφέρθηκαν από τους ξένους επενδυτές ήταν δραματικά χαμηλές: από 1 έως 4 σεντ του ευρώ ανά μετοχή.

Αυτό είναι εις γνώση των τραπεζιτών, οι οποίοι ευελπιστούν στην αναστροφή του χρηματιστηριακού κλίματος αλλά και των οικονομικών συνθηκών ώστε να επέλθει η ολική επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

«Με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση κατοχυρώνονται πλήρως οι καταθέτες και μπαίνουν τα θεμέλια για την πλήρη, αν και σταδιακή, εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα» ανέφερε στο CNN Greece διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, καθώς ακόμη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχει περαιωθεί.

Για το τραπεζικό σύστημα η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ρευστότητα, οπότε η επιστροφή καταθέσεων είναι η μεγάλη πρόκληση από δω και πέρα. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, ώστε με ολοκληρωμένη την ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες και μετά την άρση των capital controls, να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων. «Χωρίς σημαντική δεξαμενή καταθέσεων δεν μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημείωνε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας.

Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Οκτώβριο εφέτος «έφυγαν» από το τραπεζικό σύστημα περί τα 40 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα μπορούσαν εντός του 2016 περίπου οι μισές να «επαναπατριστούν» στις τράπεζες.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Στόχος των τραπεζών είναι η υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ