ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ενόψει… stress tests 2016

Τράπεζες: Κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ενόψει… stress tests 2016
Τέλος καλό, ολα καλά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που βγαίνουν... υπερκεφαλαιοποιημένες από τη διαδικασία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Υπερκεφαλαιοποιημένες και με γερές βάσεις βγαίνουν οι ελληνικές τράπεζες από την... περιπέτεια της ανακεφαλαιοποίησης, που παρά τις αντιξοότητες και το βαρύ τίμημα των αποτιμήσεων, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Και θέτει τις βάσεις για να μην υπάρχουν εκπλήξεις στα... προσεχώς πανευρωπαϊκά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άντληση πλέον των 6,3 δισ. ευρώ κυρίως από ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των ιδιωτικών τοποθετήσεων, αλλά και τα σχεδόν 3 δισ. ευρώ από την ενεργή διαχείριση του παθητικού (LME) με επαναγορές ομολόγων, μετατροπή τους σε μετοχές κτλ. αποφέρουν σημαντικά εποπτικά κεφάλαια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ισχυροποιώντας τες πανευρωπαϊκά. Η προοπτική δε, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, με ριζικές λύσεις που θα... ελαφρώσουν τα βιβλία των τραπεζών, αλλά και η έναρξη ενός... ενάρετου βίου για την ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει την εικόνα ακόμη καλύτερη.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ολοκλήρωσε την Παρασκευή με υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών της, θα βρεθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με «προίκα» κεφαλαίων 10,6 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων της (Common Equity Tier 1 – CET1) θα ανέλθει στο 19%, καθιστώντας την μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα μεταξύ των πλέον υπερκεφαλαιοποιημένων πιστωτικών ιδρυμάτων πανευρωπαϊκά.

Η Πειραιώς εξασφάλισε από ιδιώτες το ελάχιστο των 1,34 δισ. ευρώ από το βασικό σενάριο του stress test. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από επενδυτικές πηγές στο Λονδίνο, η Πειραιώς κάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών της, το οποίο υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, από σημαντικούς Έλληνες επενδυτές. Κάτι που όπως σχολίαζαν αναλυτές από την Αθήνα «είναι σημαντικό για την “ταυτότητα” της τράπεζας και την σκόπευσή τηςνα ενισχύσει έμπρακτα και με αφοσίωση την ελληνική οικονομία».

Το αρχικό ύψος των κεφαλαίων ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αναγνώρισε δράσεις συνολικού ύψους 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας.

Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καλύπτοντας με κεφάλαια τη διαφορά του δυσμενούς σεναρίου μέχρι τα 4,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της, περίπου 2 δισ. ευρώ θα είναι τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα CoCos (για το 75% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος) και τα υπόλοιπα θα είναι κοινές μετοχές (για το 25% του εναπομείναντος κεφαλαιακού ελλείμματος).

Η Εθνική δέχθηκε προσφορές συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ από επιλέξιμους επενδυτές κατά την ιδιωτική τοποθέτηση και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορών από κατόχους ομολογιών (LME) ύψους 691 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει κεφάλαια από ιδιώτες ύψους 1,166 δισ. ευρώ. Tο ποσό υπολείπεται των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο (1,45 δισ. ευρώ), οπότε η τράπεζα «ποντάρει» πρώτον, στη δημόσια προσφορά προς μικρομετόχους στην Ελλάδα με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα «τρέξει» 30/11-2/12.

Η ΕΤΕ εκτιμά ότι η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει περίπου στις 30 Νοεμβρίου 2015 και δεύτερον, στα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της τράπεζας) κατόπιν αιτήματος της ΕΤΕ για παροχή κρατικής ενίσχυσης μέσω του ΤΧΣ προκειμένου να καλυφθεί το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο.

Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έχει αποφασιστεί η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της Εθνικής στην τουρκική θυγατρική της Finansbank εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Προσδοκώμενο τίμημα και στόχος αποτελεί ποσό πέριξ των 3 δισ. ευρώ. Μετά την πώληση η ΕΤΕ θα μετατρέψει τα CoCos σε μετοχές ή θα τα εξαγοράσει στην ονομαστική τους αξία και θα εξετάσει την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον υλοποιηθεί το πλάνο μέχρι... κεραίας, οι ιδιώτες μέτοχοι θα κατέχουν το 67% της τράπεζας και το ΤΧΣ το υπόλοιπο 33%. Η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας στα 11,1 δισ. ευρώ από 6,544 δισ. ευρώ σήμερα, καθώς και το βασικό δείκτη οικονομικής ισχύος της CET1 σε 20,2% από 9,6% σήμερα.

Το κεφαλαιακό σχέδιο που ακολουθεί κατά γράμμα η Alpha Bank πετυχαίνει το στόχο του να ενισχύσει τον ισολογισμό της τράπεζας με κεφάλαια υψηλής ποιότητας, χωρίς να χρειάζεται κρατική ενίσχυση. Η Alpha ήταν η πρώτη τράπεζα που έκλεισε το βιβλίο προσφορών της με υπερκάλυψη πριν μία εβδομάδα, συγκεντρώνοντας το απαιτούμενο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο του stress test) και καλύπτοντας πλήρως, μετά και το LME, τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες της με το δυσμενές σενάριο, ύψους 2,563 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Alpha Bank βρίσκεται να έχει pro forma καθαρή ενσώματη αξία (σ.σ όπου υπολογίζονται τα ενσώματα πάγια, υπεραξία κ.ά) ύψους 9,3 δισ. ευρώ και τρέχοντα δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ίσο με 17,7%.

Ισχυρούς δείκτες, δυναμική επιστροφή στην κερδοφορία και ισχυρό μίγμα μετόχων φέρνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης για την Eurobank. Η τράπεζα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) διατηρεί βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) στο 17,7% και είναι θωρακισμένη και ικανή ν’ αντιμετωπίσει οποιουσδήποτε μελλοντικούς κινδύνους, αβεβαιότητες ή αναταράξεις από θέση ισχύος. Επιπλέον, η τράπεζα αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η Eurobank ενίσχυσε την ποιοτική σύνθεση του μετοχολογίου της με τη συμμετοχή ισχυρών και μακροπρόθεσμων επενδυτών. Ενδεικτικά, η Fairfax αύξησε το ποσοστό της σε 17%, από 12,5% που κατείχε προ της ΑΜΚ, ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross διατήρησε το ποσοστό του, ενώ οι τέσσερις μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν περίπου το 35% του συνόλου των μετοχών μετά την ΑΜΚ.

Στην αύξηση της Eurobank, σύμφωνα με πηγές από αναλυτές, αλλά και πηγές πλησίον της τράπεζας, μπήκαν σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές (π.χ. Highfields, Brookfield), κορυφαίοι και συντηρητικοί επενδυτές, που επενδύουν σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και εθνικά επενδυτικά κεφάλαια (Sovereign Funds) της Νορβηγίας και του Άμπου Ντάμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ