ΑΓΟΡΕΣ

Διαχειρίσιμα τα ποσά για κάθε τράπεζα

Διαχειρίσιμα τα ποσά για κάθε τράπεζα
Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και ελπίδα ότι η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να αποδώσει καρπούς επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών, μετά τις συναντήσεις στην Φρανκφούρτη με τους τεχνοκράτες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Ο ευρωπαίος επόπτης ενημέρωσε τις διευθύνσεις risk management και οικονομικών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς έχει προσδιοριστεί από τον SSM ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο ύψος ανάλογα με μια σειρά παραδοχών με βάση τις οποίες «έτρεξαν» τα stress tests. Και από τα μεγέθη αυτά, τα οποία δεν θα πρέπει να διαρρεύσουν μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του μήνα, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες θα αντληθεί από τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά για κάθε τράπεζα δεν είναι αμελητέα, αλλά είναι διαχειρίσιμα, ωστόσο αναλυτές διαβλέπουν ότι οι τράπεζες από ιδιώτες επενδυτές μπορεί να κληθούν να αντλήσουν συνολικά έως και 6 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία γεννά και το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και θα μπορούσαν να καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα για να μπουν στη φάση της ιδιωτικοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι τέσσερις τράπεζες να βγουν σχεδόν ταυτόχρονα στις αγορές για κεφάλαια, αντλώντας από μια συγκεκριμένη και περιορισμένη... δεξαμενή, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: με την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης ανοικτή από την μία και τους διεθνείς επενδυτές από την άλλη, οι οποίοι θα πρέπει να υπολογίσουν το ύψος του κινδύνου που αναλαμβάνουν – εν προκειμένω της χώρας, όχι των τραπεζών καθαυτών - σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες για να ιδιωτικοποιηθούν θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και από την άσκηση αντοχής που λαμβάνει υπόψη της το βασικό μακροοικονομικό σενάριο.

Ίδια μέσα

Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν κεφάλαιο με ίδια μέσα. Μία τέτοια περίπτωση είναι η προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους υβριδικών ομολόγων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης καθώς και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης.

H Τράπεζα Πειραιώς έκανε την αρχή με την δημόσια προσφορά τριών “σειρών” ομολόγων της, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, κίνηση η οποία προσβλέπει στην βελτίωσης της κεφαλαιακής της βάσης. Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα είτε θα εξαγοράσει τους τίτλους που έχουν ιδιώτες στα χέρια τους και εκτιμώνται σε αξία 594 εκατ. ευρώ και θα μειώσει το παθητικό της, είτε θα ενεργοποιήσει για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους ομολογιούχους, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν.

Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προβούν άμεσα και οι υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν υβριδικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα κύριας εξασφάλισης συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν δημόσιες προσφορές για το σύνολο των εν λόγω κεφαλαίων, αλλά για ποσά τα οποία θα διαμορφωθούν από τους όρους που θα θέτει το επικαιροποιημένο πλαίσιο για αναδιάρθρωση παθητικού (bail in), όπως θα ορίζεται στο νέο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απατούνται για να καλύψουν την άσκηση αντοχής που γίνεται με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο θα προκύψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα 3/4 από ομολογιακά μετατρέψιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία τύπου CoCos (Contingent Convertibles) και κατά το 1/4 από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.