ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζική «καταιγίδα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τραπεζική «καταιγίδα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις, φοβούμενοι πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.

Οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά την είδηση ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ξεκινήσει τα stress test των ελληνικών τραπεζών το Φεβρουάριο, αντί το Μάιο, ώστε να έχει προσδιορίσει ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες έως τον Ιούνιο. Πιέσεις ασκεί στην επενδυτική ψυχολογία και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς θεωρείται πως θα θέσει προσκόμματα στο ελληνικό πρόγραμμα και θα καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 3 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 1,34% στις 732 μονάδες. Από τα 113 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της αγοράς τα 95 εκατ. ευρώ, ήτοι το 85% του συνόλου αφορούσε στις τραπεζικές μετοχές.

Η μετοχή της Alpha Bank σημείωνε πτώση 10,23%, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς πτώση 10,55% με χαμηλό ημέρας τα 2,090 ευρώ, η Εθνική τράπεζα υποχωρούσε κατά 5,67% στα 0,2660 ευρώ, ενώ η Eurobank σημείωνε πτώση 4,14% στα 0,649 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί πως από την αρχή του μήνα η κεφαλαιοποίησή των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 2,55 δισ. ευρώ με την Πειραιώς να χάνει 939 εκατ. ευρώ, την Eurobank 503 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 571 εκατ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα συνολικά 540 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από τα υψηλά έτους της 14ης Ιουλίου η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών υποχωρεί κατά 3,7 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ