ΑΓΟΡΕΣ

Λαζαράκου στο CNN Greece: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ευθυγράμμιση με τις αρχές του ΟΟΣΑ

Newsroom

Για τους στόχους, τις πρωτοβουλίες και τα σχέδιά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε στο CNN Greece, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα κ. Βασιλική Λαζαράκου, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Με αφορμή τη συζήτηση του Σαββάτου 30/4 με τον Κάρμιν Ντι Νόια, σχετικά με τις αλλαγές στις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, οι οποίες τώρα συζητήθηκαν μέσα στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ και οι οποίες αυτή τη στιγμή μετά από επτά χρόνια θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με την κυρία Λαζαράκου «η αλλαγή γίνεται προς την κατεύθυνση του να λάβουμε υπόψη μας τη βιωσιμότητα, να λάβουμε υπόψη μας γενικότερα τον κόσμο πώς αλλάζει λόγω της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού», ενώ τόνισε πως στην Ελλάδα, ήδη από το 2020, ψηφίστηκε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές του ΟΟΣΑ, κάτι που «είναι πολύ ευχάριστο» όπως σημείωσε γιατί κάποιες από τις αλλαγές οι οποίες τώρα θα γίνουν, είναι θέματα τα οποία ήδη έχουν συμπεριλάβει στη νομοθεσία.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο πάρα πολύ σύγχρονο και πάρα πολύ ενισχυμένο σε θέματα σημαντικά, εσωτερικού ελέγχου που έχουν να κάνουν με τις εισηγμένες εταιρείες και άρα αισιοδοξούμε ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη λειτουργία εισηγμένων εταιρειών».

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους πιο βασικούς στόχους και έργα που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της.

«Θεωρούμε ότι είναι καίριο, σε αυτή τη χρονική στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μετεξελιχθούμε στην επόμενη μέρα και να μπορεί να λειτουργήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά έχοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Μάλιστα, η κ. Λαζαράκου στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι και ένα από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κ. Λαζαράκου δήλωσε πως αυτή τη στιγμή οι δράσεις αφορούν στην αναμόρφωση του πλαισίου όπου χρειάζεται και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις για το θέμα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε συνεργασία, κυρίως με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με στόχο την επιμόρφωση τόσο των νέων, αλλά γενικότερα των επενδυτών στην Ελλάδα.

Ειδικά για το θέμα του οικονομικού αλφαβητισμού δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό και εμείς έχουμε αναλάβει δράσεις. Είναι ένας από τους στόχους του επιχειρησιακού μας και του στρατηγικού σχεδιασμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ