ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Σήμερα η δρομολόγηση εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο

Σταϊκούρας: Σήμερα η δρομολόγηση εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο
Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία (φωτ. αρχείου) ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

«Αυτό που εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί σήμερα στο Eurogroup και θα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση ειδικά για την Ελλάδα, είναι η δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από το καθεστώς τον Αύγουστο του 2022», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, επί της διαδικασίας, είναι η απόφαση για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – που είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χώρας μας – και είναι και η απόφαση που συνοδεύει την ενισχυμένη εποπτεία που έχει να κάνει με τα μέτρα περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που είναι ευθύνη του Eurogroup.

«Σήμερα θα συζητήσουμε επί της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, θετική έκθεση, άρα θα λάβουμε και μέτρα ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, και θα δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», πρόσθεσε .

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε χτες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγούν την Ελλάδας εκτός ενός 12ετούς κύκλου πόνου και ταλαιπωρίας.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ως «χώρα έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πια η Ελλάδα ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αυτός ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι στόχοι, τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ