ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι είναι το Ελλάδα 2.0

Τι είναι το Ελλάδα 2.0
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Το Ελλάδα 2.0 είναι ένας θεμελιώδης οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός, που επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στις τεχνολογίες, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς.

Αναλυτικά, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες και συγκεντρώνει 31,16 δισ. ευρώ εκ των οποίων ευρωπαϊκοί πόροι 30,5 δισ. Ευρώ (18,43 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.


Οι στόχοι του σχεδίου

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Στόχος είναι να γίνουν θεμελιώδεις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που θα επηρεάσουν όχι μόνο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και τις τεχνολογίες, τις νοοτροπίες και τους θεσμούς. Μία μετάβαση που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την καινοτομία και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη.
Τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, και θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Οι τέσσερις πυλώνες

Το σχέδιο αποτελείται από τέσσερις πυλώνες, έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν κοινωνικό και αυτόν που αφορά τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Ως προς την πράσινη μετάβαση οι επενδύσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και για το δημόσιο, δημόσια κτίρια και υποδομές. Τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά συνοδευόμενα από αλλαγές στη χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού. Επίσης περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και πρωτοβουλίες για την προστασία της βιοποικιλότητας, μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας καθώς και επενδύσεις εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκαιρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.
Ως προς την ψηφιακή μετάβαση τώρα οι επενδύσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για να διευκολυνθεί η μετάβαση στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης, ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους για να διευκολυνθεί αύριο η ηλεκτροκίνηση. Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά για να αναπτυχθεί ο τουρισμός μας. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διάφορους τομείς όπως υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, Κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ και άλλα. Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων και επιμέρους μητρώων και εφαρμογών μεταξύ φορέων του δημοσίου καθώς και ένα πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Επίσης, επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση καινούργιων εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε καλύτερους φορολογικούς ελέγχους. Ενίσχυση επίσης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με απόκτηση εξοπλισμού και υπηρεσιών όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο.
Σε ότι αφορά τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ισχυρά κίνητρα για πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία και εξωστρέφεια.
Επίσης σε αυτό εντάσσονται σημαντικά έργα υποδομής όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια που θα αφορά πάρα πολλά οδικά δίκτυα στη χώρα, μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ. Περιλαμβάνεται επίσης ο εκσυγχρονισμός του δικτύου σιδηροδρόμων καθώς και ένας νέος προαστιακός σιδηρόδρομος που θα αλλάξει τη μορφή της δυτικής Αττικής.

Διαβάστε το αφιέρωμα του CNN Greece για το
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Roadmap to the Future

ΔΗΜΟΦΙΛΗ