ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 4% με πληθωρισμό έως και 9,6% για το 2022

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 4% με πληθωρισμό έως και 9,6% για το 2022
Ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο, στο 7% από 8,1% Unsplash

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 3,5% και 4% εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο, στο 7% από 8,1%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1,7%.

Η άνοδος του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προήλθε κυρίως από την ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών (+11,6%), ενώ τα καταναλωτικά έξοδα του δημοσίου ανήλθαν ήπια (+1,8%). Έπεται της ιδιωτικής κατανάλωσης σε συμβολή στην ανάκαμψη η νέα διεύρυνση των εξαγωγών (+9,6%), κυρίως σε υπηρεσίες (+23,0%), και σε μικρό βαθμό σε αγαθά (+2,5%). Οι επενδύσεις διευρύνθηκαν κατά 9,2%, αποκλειστικά από διεύρυνση του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου κατά 9,6%.

Στο μακροοικονομικό σενάριο για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της διάρκειας του τρέχοντος εξαμήνου, πιθανότατα στο σύνολό του, με ισχυρό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, πρωτίστως μέσω των τιμών των ενεργειακών αγαθών (πετρέλαιο Brent +50-55%), ενώ εγχωρίως οι επιδράσεις στον τουρισμό θα είναι μικρότερες των αναμενόμενων νωρίτερα φέτος, με την πανδημία ενδεχομένως να παρουσιάζει νέα έξαρση στο τέλος του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, χωρίς επαναφορά γενικευμένων περιοριστικών μέτρων και τέλος, θα επιτευχθεί ο στόχος δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό στην περιοχή 3,5-4,0%.

Ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2022, στην περιοχή του 9% με 9,6% ενώ η πρόβλεψη για το μέσο ποσοστό ανεργίας το 2022 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω, στην περιοχή του 12%-12,4%.

Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας φέτος, οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης αναμένονται ισχυροί, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, ενώ για τη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης σε υψηλό επίπεδο είναι κρίσιμο να αυξάνονται συστηματικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Αν και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλήττονται, η δική μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως κομβικό ενδιάμεσο στόχο, επιχειρεί να τεθεί σε τροχιά συστηματικής ανάπτυξης, επισήμανε ο κ.Βέττας.

Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, είπε ο κ.Βέττας.

Το παράθυρο ευκαιρίας που διαγράφεται για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Αν αυτό συμβεί, η χρηματοδότηση στη συνέχεια δεν θα είναι πρόβλημα και η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, πρόσθεσε επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ