ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο

Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο
INTIME

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης προκαλεί το κλείσιμο του Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης από τη Δευτέρα έως τις 21 Ιουλίου. Το γεγονός οδηγεί σε υποθέσεις για πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου κάτι που -εφόσον συμβεί- θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις εν όψει χειμώνα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστα Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο OPEN ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο.

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια το χειμώνα, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG, τη λειτουργία 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο, την εισαγωγή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο δίκτυο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία.

Κομβικό ρόλο στο σχέδιο παίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται σημαντικά με την νέα πλωτή δεξαμενή που έχει φτάσει στον σταθμό, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τις 225-370.000 κ.μ. αερίου. Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να μπει στο σύστημα άμεσα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB είναι καθοριστική γέφυρα για την Ευρώπη

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνή την Παρασκευή.

Συνέχισε λέγοντας πως «οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, ωστόσο η ολοκλήρωση του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο δείχνει τη μεγάλη του αξία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αγωγός «δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας».

Επίσης υπογράμμισε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε ένα ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονες μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι».

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ σημείωσε πως η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας.

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού με τη σειρά του και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίς Σαχβαζόβ.

Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμικη στον αγωγό που μεταφέρει φυσικο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

Σημειώνεται πως ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ