ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπει ανάπτυξη 2,8% έως 3,4% το 2022

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπει ανάπτυξη 2,8% έως 3,4% το 2022
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προβλέπει ότι το εύρος της μεγέθυνσης θα κυμανθεί μεταξύ του 2,8% και 3,4% Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Μεταξύ του 2,8% και 3,4% τοποθετεί η εαρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου η ταχεία ανάκαμψη που επιτεύχθηκε το 2021, έχει επισκιασθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τις αρνητικές εξελίξεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Όπως τονίζει, ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας έχει ξεκινήσει με σημαντικές αναταραχές στις αγορές ενέργειας, που οδηγεί σε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αβεβαιότητα, στην ευρωζώνη.

«Αναπόφευκτα η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας για το 2022 θα επηρεαστεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (π.χ. αύξηση κατωτάτου μισθού) και η ενδεχόμενη αξιοποίηση μέρους των συσσωρευμένων καταθέσεων, να οδηγήσουν σε μετριασμό των αρνητικών εξωγενών επιδράσεων του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση η γενικότερη αστάθεια τροφοδοτεί περαιτέρω την αβεβαιότητα με αποτέλεσμα τη δυσκολία πρόβλεψης των μακροοικονομικών μεγεθών το 2022», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ο σημαντικός έλεγχος του επιδημιολογικού φαινομένου, αλλά κυρίως η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι μείζονος σημασίας παράγοντες για την ένταση της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος. Αντίθετα, η διατήρηση της σύρραξης θα εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα και πιθανώς θα μετριάσει την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προβλέπει ότι το εύρος της μεγέθυνσης θα κυμανθεί μεταξύ του 2,8% και 3,4%. Να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις γύρω από το ΑΕΠ του 2022 ποικίλουν:

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η μεγέθυνση θα είναι 3,8%.
  • Το ΙΟΒΕ εμφανίζεται πιο συντηρητικός με πρόβλεψη στο βασικό σενάριο περίπου 2,5%.
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα έχει μεγέθυνση 3,5% κατά το 2022.
  • Σε ποσοστό μεγέθυνσης 3,5% καταλήγει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑκΑ) βλέπ[ει ανάπτυξη 2,95%.
  • Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει μεγέθυνση2,8%.

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Η ελληνική οικονομία το 2021 έδειξε ανθεκτικότητα, κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020 και κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη συνεχίζεται έστω και με χαμηλότερο ρυθμό το 2022. Θετικά τα μηνύματα ως προς το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο ΔΝΤ, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, την αύξηση των επενδύσεων, της κατανάλωσης, και την μείωση της ανεργίας. Ξεχωριστή η συνεισφορά των τουριστικών εισπράξεων. Το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται όμως από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και έχει οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με βάση το υψηλό Δημόσιο Χρέος της χώρας και τον κίνδυνο επανεμφάνισης των «δίδυμων ελλειμμάτων» μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία να συνδυάζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με θετικές παρεμβάσεις στήριξης όπου απαιτούνται, είναι μια μέγιστη πρόκληση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ