ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΑΤΕ: Nέα δράση για επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις

ΕΑΤΕ: Nέα δράση για επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις
Μέσω του Q-Equity θα διατεθούν κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά funds Pixabay

Την προσπάθεια για την περαιτέρω διεύρυνση των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων για επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις συνεχίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Τελευταίο δείγμα αυτής της προσπάθειας είναι το Q-Equity, στόχος του οποίου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΑΤΕ την Τρίτη, είναι οι επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσω του Q-Equity θα διατεθούν κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά funds που θα δημιουργηθούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, τα funds που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη τους (growth capital) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το Q-Equity να αποτελεί τρόπον τινά τη συνέχεια ενός τμήματος του προγράμματος Equifund.

«Πρόκειται για μία σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι εκεί θα είναι οι μεγάλες επιτυχίες μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήρε το ρόλο της ΕΑΤΕ και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επενδυτικό κενό.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στο πρόγραμμα θα φθάνει στο 50%, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις που υλοποιούνται από την ΕΑΤΕ και έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μία αρκετά ευρεία γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων για καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε σε προγράμματα όπως είναι το Accelerate TT (60 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση funds που δραστηριοποιούνται στους τομείς της «επιτάχυνσης» ιδεών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και το InnovateNow (100 εκατ. ευρώ) για χρηματοδότηση funds που επενδύουν σε καινοτόμα startups.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ακόμη προγράμματα όπως το 4IR (50 εκατ. ευρώ), Debt (450 εκατ. ευρώ), Made In Greece (50 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ) και Co-Investment (100 εκατ. ευρώ). «Πλέον υπάρχει διαθέσιμο κάθε είδους εργαλείο» τόνισε ο κ. Τσακίρης, ο οποίος σημείωσε ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχει προς διάθεση η ΕΑΤΕ ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ακόμη ότι ακούει τόσο για σημαντικές νέες επενδύσεις όσο και για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Accusonus, η οποία, ως γνωστόν, έχει εξαγοραστεί από την Meta (Facebook) με τον υφυπουργό να επισημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο αποκόμισε σημαντικά κέρδη από αυτή την εξαγορά δεδομένου ότι στην εταιρεία είχαν γίνει επενδύσεις από funds που είχαν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων Jeremie και Equifund.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου ανέφερε ότι μέχρι τώρα η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσει περί τα 330 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας σε 13 επενδυτικά σχήματα που χρηματοδοτούνται από τα προαναφερθέντα προγράμματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη φθάνει στις 39.

Οι αριθμοί αυτοί, σύμφωνα με την κ. Λυμπεροπούλου, πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων που θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η ΕΑΤΕ, προσελκύοντας επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια.

Το ενδιαφέρον προέρχεται τόσο από υφιστάμενα επενδυτικά σχήματα όσο και από νέες ομάδες. Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από αρκετούς εκπροσώπους επενδυτικών funds, η ΕΑΤΕ έχει βοηθήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν τόσο τοπικές επενδυτικές ομάδες όσο και να υπάρξει προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η εξωστρέφεια είναι πάντως ένας από τους βασικούς στόχος της ΕΑΤΕ. Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι η συνεργασία με τη γαλλική bpi finance αλλά και τη Mubadala Capital και την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και με το κρατικό fund του Μπαχρέιν, Mumtalakat.

Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις και με το Public Investment Fund (PIF), το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η ΕΑΤΕ συμμετέχει και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επωνυμία «Scale Up Europe».

Σκοπός της τελευταίας είναι η κινητοποίηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ σε κεφάλαια (σ.σ. η ΕΑΤΕ σχεδιάζει να δεσμεύσει περίπου 100-200 εκατ. ευρώ) προκειμένου να επενδυθούν σε ευρωπαϊκές καινοτόμες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν την αποτίμηση τους σε αρκετά δισ. ευρώ με απώτερο στόχο οι επιχειρήσεις αυτές να παραμείνουν στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ