ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα η Ελλάδα -Τι δείχνει έρευνα της ΕΥ

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα η Ελλάδα -Τι δείχνει έρευνα της ΕΥ
Αυξημένο σε σχέση με πέρσι το ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ. ΑΠΕ ΜΠΕ

Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο η Ελλάδα φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα της ως προς την ελκυστικότητα που παρουσιάζει για επενδύσεις.

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της τέταρτης μεγάλης έρευνας της ΕΥ, που δείχνουν ότι το 37% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν, ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Το ποσοστό μάλιστα αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από 34% το 2021 και 28% το 2020.

Παράλληλα τρεις στους τέσσερις επενδυτές – ποσοστό 75%- εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια, ένα ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των υπό σύγκριση χωρών, αλλά και σε σχέση με το σύνολο της Ευρώπης (64%).

Άλλωστε το 58% δηλώνει ότι έχει βελτιωθεί κατά τον τελευταίο χρόνο η άποψη του για την Ελλάδα ως ένα μέρος όπου η επιχείρησή του θα μπορούσε να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Το ποσοστό εμφανίζεται οριακά μειωμένο έναντι του 62% τον προηγούμενο χρόνο.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην υλοποίηση επενδύσεων

Αλλαγές ως προς το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί φαίνεται να έχουν φέρει οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για το 32% των επιχειρήσεων, που δηλώνει ότι έχει καθυστερήσει τα άμεσα επενδυτικά της σχέδια για την Ελλάδα μέχρι το 2023, ή και αργότερα, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Τηρώντας ουσιαστικά μία στάση αναμονής αυτή την περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (54%) απαντούν ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον σχεδιασμό τους λόγω του πολέμου. Ένα ποσοστό της τάξεως του 13% αναφέρει επίσης ότι έχει προχωρήσει σε μικρή αύξηση των προγραμματισμένων επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ΕΥ EuropeanInvestmentMonitor, μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 30 άμεσες ξένες επενδύσεις. Ένας αριθμός που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της χώρας από την έναρξη της έρευνας το 2000, μετά τον αριθμό-ρεκόρ των 39 επενδύσεων του προηγούμενου έτους.

Συνολικά οι επενδύσεις της τελευταίας διετίας αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια. Μάλιστα το 2021, εντάθηκε η στροφή προς τις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι κλάδοι όπου κατευθύνονται οι επενδύσεις

Ως προς τις δραστηριότητες όπου κατευθύνονται οι επενδύσεις, το 30% αφορά σε επενδύσεις σε κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων, (έναντι μόλις 4% μεταξύ 2000 και 2020 και 7% στο σύνολο της Ευρώπης το 2021), στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι βιομηχανικές δραστηριότητες με 20% και στην τρίτη οι δραστηριότητες logistics (17%).

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους της οικονομίας, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η αγροδιατροφή (20%), οι μεταφορές και τα logistics (20%) και οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής (17%). Τρεις κλάδοι που, όπως επισημαίνεται, συνδέονται με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: την ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, τη γεωγραφική της θέση και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Eξάλλου ως «ισχυρά χαρτιά» της ελκυστικότητας της χώρας αναδεικνύονται βάσει της έρευνας, η ποιότητα ζωής (75%), οι υποδομές μεταφορών και logistics (73%), οι υποδομές τηλεπικοινωνιών / ψηφιακές υποδομές (72%), η εσωτερική αγορά της Ελλάδας (72%), καθώς και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού (70%).

Αντίθετα ως λιγότερο ελκυστικά στοιχεία θεωρούνται η ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας (46%), η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας (47%), το εκπαιδευτικό σύστημα (48%) και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην Ελλάδα (48%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ