ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Φυσικό αέριο: Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Φυσικό αέριο: Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB
«Ο αγωγός IGB έρχεται την κατάλληλη στιγμή» σχολίασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ AP Photo Pavlo Palamarchuk, File (φωτογραφία αρχείου)

Ο δρόμος για τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου άνοιξε με την τελετή απονομής πιστοποίησης του ICGB AD ως ανεξάρτητου διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στη Σόφια.

Η πιστοποίηση του έργου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, ανοίγει το δρόμο για την εμπορική του λειτουργία.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε πως «ο Αγωγός IGB έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει τη διασύνδεση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή, στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Πρόσθεσε πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης ώστε να ενσωματωθεί ένας ακόμη συμπιεστής στην Κομοτηνή.

Αναφερόμενος στον FSRU της Αλεξανδρούπολης είπε ότι αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2023 και θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες αερίου προς τα Βαλκάνια και τις βόρειες χώρες.

Γνωστοποίησε, ταυτόχρονα, πως στα τέλη του καλοκαιριού η ΡΑΕ θα ολοκληρώσει την πρότασή της για τη σύμβαση αλληλεγγύης μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ