ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Κύμα» πλειστηριασμών ακινήτων από το Σεπτέμβριο για χρέη στην εφορία

«Κύμα» πλειστηριασμών ακινήτων από το Σεπτέμβριο για χρέη στην εφορία
Έρχεται και «μαύρη» λίστα με μεγαλοοφειλέτες ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

«Θερινή ραστώνη» στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές με την ΑΑΔΕ να «ανεβάζει ταχύτητες» στους πλειστηριασμούς από το φθινόπωρο, επιχειρώντας με την απειλή της απώλειας ακινήτων να εξαναγκάσει τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό το «ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει» στις 19 Σεπτεμβρίου οπότε θα βγουν σε πλειστηριασμό 5 ακίνητα και συγκεκριμένα μια κατοικία στο Καστρί και μια μεζονέτα στη Κηφισιά και 2 οικόπεδα και 1 διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημοσιοποίηση σε δύο ξεχωριστές λίστες στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν «φεσώσει» με πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων με νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή έρχονται αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και μπαίνουν περιορισμοί καθώς δεν θα κατάσχονται πλέον αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του.

Πέραν των εξαιρέσεων στα πράγματα που είναι αναγκαία για τη διαβίωση του οφειλέτη η ρύθμιση ορίζει ότι για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.

Παράλληλα αλλάζει και η διαδικασία των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα:

- Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.

- Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

- Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

- Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Στο μεταξύ θέμα χρόνου είναι η δημοσιοποίηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ των φορολογούμενων που έχουν για πάνω από ένα χρόνο χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα ήταν στις 10 Ιουλίου 2019 και για νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ