ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΒΕΑ: Αναζητείται καταλληλότερο μοντέλο σήμανσης τροφίμων από 5 ευρωπαϊκές χώρες

Βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου ώστε να παρέχει σωστή πληροφορία στον καταναλωτή, pixabay

Προς την αναζήτηση ενός καταλληλότερου μοντέλου στη σήμανση των προϊόντων διατροφής κινούνται οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης πέντε χωρών μελών της Ε.Ε, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Με στόχο, την υιοθέτηση διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, εναρμονισμένη με το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε προϊόντος.

Τις παραπάνω κινήσεις χαιρετίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας το οποίο ως συντονιστής επικεφαλής φορέας, της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με παρεμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων της.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει σωστή πληροφορία στον καταναλωτή, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Για την Ελλάδα, σημειώνεται πως είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων. Όπως για παράδειγμα, ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κ.λπ.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που προστατεύει από τη μία τους καταναλωτές, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έχει επισημάνει πολλάκις το Β.Ε.Α, μέσω της «Πρωτοβουλίας» των παραγωγικών φορέων, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση δίκαιου συστήματος αξιολόγησης των διατροφικών προϊόντων και η ταυτόχρονη πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α κ. Ιωάννης Μάνος.

Το Β.Ε.Α. και η «Πρωτοβουλία» θεωρούν, ότι μέσα από την διακρατική συνεργασία και την ευαισθητοποίηση των πέντε χωρών, θα εξευρεθεί τελικά, το καταλληλότερο μοντέλο, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει την ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές και κυρίως, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις παραγωγικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής.

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η «Πρωτοβουλία», παραμένουν από την πρώτη στιγμή, στη διάθεση του αρμόδιου Υπουργού, κου Γεωργαντά, ώστε να υποστηρίξουμε με όσα μέσα και τεχνογνωσία διαθέτουμε, τη σημαντική αυτή εθνική προσπάθεια και να ενημερώνουμε κατάλληλα, τους Έλληνες καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.



Με στόχο την υιοθέτηση διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, εναρμονισμένη με το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε τροφίμου.

Τις παραπάνω κινήσεις χαιρετίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας το οποίο ως συντονιστής επικεφαλής φορέας, της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με παρεμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων της.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Για την Ελλάδα, σημειώνεται πως είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων. Όπως για παράδειγμα, ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κ.λπ.


«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που προστατεύει από τη μία τους καταναλωτές, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έχει επισημάνει πολλάκις το Β.Ε.Α, μέσω της «Πρωτοβουλίας» των παραγωγικών φορέων, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση δίκαιου συστήματος αξιολόγησης των διατροφικών προϊόντων και η ταυτόχρονη πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α κ. Ιωάννης Μάνος.


Το Β.Ε.Α. και η «Πρωτοβουλία» θεωρούν, ότι μέσα από την διακρατική συνεργασία και την ευαισθητοποίηση των πέντε χωρών, θα εξευρεθεί τελικά, το καταλληλότερο μοντέλο, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει την ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές και κυρίως, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις παραγωγικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής.

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η «Πρωτοβουλία», παραμένουν από την πρώτη στιγμή, στη διάθεση του αρμόδιου Υπουργού, κου Γεωργαντά, ώστε να υποστηρίξουμε με όσα μέσα και τεχνογνωσία διαθέτουμε, τη σημαντική αυτή εθνική προσπάθεια και να ενημερώνουμε κατάλληλα, τους Έλληνες καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης