Καταργείται για προσωπικές εταιρείες η υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ
Ανανεώθηκε:
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, καταργείται για τις προσωπικές εταιρείες, η υποχρέωση καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) των ετήσιων οικονομικών τους καταστάσεων.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση με τη ρύθμιση επέρχεται μία νομοτεχνική διόρθωση στην περ. ια' της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 4919/2022 (ΦΕΚ Α' 71), προκειμένου να αρθούν δυσανάλογες για τις μικρές επιχειρήσεις υποχρεώσεις δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων, με δεδομένο ότι, η επιβολή των υποχρεώσεων αυτών δεν αποτέλεσε ποτέ την αληθή βούληση του νομοθέτη.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως με τη σκοπούμενη ρύθμιση επέρχεται η τροποποίηση του άρθρου 34 του Ν.4919/2022, το οποίο προβλέπει για τις προσωπικές εταιρείες, τα πρόσθετα στοιχεία, τα οποία οφείλουν να δημοσιεύουν στο Γ.Ε.ΜΗ., μεταξύ των οποίων στην περ. 1α) του άρθρου αυτού αναφέρονται και οι ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις, εφόσον συντρέχουν οι περιστάσεις των περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.43408/2014 (ΦΕΚ Α' 251), περί εφαρμογής των ελληνικών λογιστικών προτύπων.
Σημειώνεται δε ότι, η περίπτωση γ του ως άνω άρθρου του Ν.4308/2014 αφορά στις προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, αλλά και στις ατομικές επιχειρήσεις).
Mε την προτεινόμενη ρύθμιση απαλείφεται η περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.4308/2014, που, όπως αναφέρεται, μνημονεύεται εσφαλμένα στην διάταξη της περ. ια) του άρθρου 34 του Ν.4919/2022, με αποτέλεσμα στις υποχρεώσεις δημοσιότητας που προβλέπονται για τις προσωπικές εταιρείες, στο Γ.Ε.ΜΗ. να μην υφίσταται πλέον και η υποχρέωση τους για την δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων, με κέρδος πολύτιμο χρόνο και αποφυγή ταλαιπωρίας και άσκοπης γραφειοκρατίας.
Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις ρωσικές πλατφόρμες γεωτρήσεων στην Κασπία
16:43
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Ιράν: Με την πλάτη στον τοίχο αλλά ανυποχώρητος ο Χαμενεΐ - Ο στρατός, ο Παχλαβί και οι άλλοι πιθανοί ηγέτες
16:31
Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράν
16:18
Στα χέρια των αρχών νεαροί που έτρεχαν με μηχανές και έκαναν σούζες στη λεωφόρο Αθηνών (vids)
16:06