ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συνολικά 43 παρεμβάσεις στο Σχέδιο Δράσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας

Συνολικά 43 παρεμβάσεις στο Σχέδιο Δράσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας
Το σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε στην 4η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. INTIME

Συνολικά 43 παρεμβάσεις (εθνικές πρωτοβουλίες, εμβληματικά έργα, προγράμματα και δράσεις) προβλέπει το Σχέδιο Δράσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Το Σχέδιο Δράσης εκτός από οδηγός για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, θα λειτουργήσει και ως εργαλείο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίοι πλέον - όσον αφορά στη βιομηχανία – ανέρχονται σε παραπάνω από 3,5 δισ. για την επόμενη πενταετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του Αναπτυξιακού Νόμου και του νέου ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2021-2027.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως η σημαντική κρατική ενίσχυση θα μοχλεύσει ισόποσες τουλάχιστον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά το οικονομικό αποτύπωμα της Εθνικής Στρατηγικής.

Το σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε στην 4η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και συμμετείχαν τα μέλη των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των κοινωνικών φορέων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης «η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος όλων. Η Εθνική Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, οι οποίοι είναι αφ' ενός ποιοτικοί και αφ' ετέρου ποσοτικοί και μετρήσιμοι, που αφορούν στην αύξηση της συνδρομής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έως 13% εντός πενταετίας και έως 15% έως το 2030, έναντι 10,7% που είναι σήμερα, και στην αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ έως 15% εντός πενταετίας, έναντι του ισχύοντος 9,2%, καθώς και στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης έως 12% το 2027, έναντι υφιστάμενου 8,2%.

«Προσηλωμένοι στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, αναπτύξαμε το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, τηρώντας την υπόσχεση μας να μην είναι ένα κείμενο διακηρύξεων, αλλά ένα κείμενο με όραμα αλλά και ουσιαστικές, εφαρμόσιμες δράσεις και μεταρρυθμίσεις, που εξήχθησαν από σοβαρή μελέτη και ανάγνωση των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της συνέργειας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα τόσο για την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής όσο και για την περαιτέρω υλοποίησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ