ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ανάσα» για τους καταναλωτές από την πτώση των τιμών του πετρελαίου

«Ανάσα» για τους καταναλωτές από την πτώση των τιμών του πετρελαίου
Έρχεται πτώση στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες ημέρες, λόγω μείωσης των διεθνών τιμών INTIME

Αν και σήμερα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 2,14 ευρώ ανά λίτρο, σύντομα θα κινηθεί χαμηλότερα. Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του πετρελαίου κίνησης που σήμερα πανελλαδικά διαμορφώνεται στ0 1,89 ευρώ ανά λίτρο.

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια όλης της χώρας θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, έχει μειώσει τις τιμές πώλησης από τα διυλιστήρια.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μέσα σε 48 ώρες υποχώρησαν για περισσότερο από 8%, λόγω των στοιχείων που έδειξαν πως οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από τα αναμενόμενα, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Σήμερα η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου είναι στα 89 δολάρια ανά βαρέλι και του πετρελαίου Μπρεντ στα 94 δολάριά ανά βαρέλι.

Συνακόλουθα η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμολογίων των διυλιστηρίων.

Είναι ενδεικτικό πως η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν στο 1,6 ευρώ ανά λίτρο την Τρίτη, μειώθηκε στο 1,59 ευρώ ανά λίτρο την Τετάρτη και χθες Πέμπτη μειώθηκε περαιτέρω στο 1,57 ευρώ ανά λίτρο.

Ομοίως, η τιμή του πετρελαίου κίνησης που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν στο 1,36 ευρώ ανά λίτρο την Τρίτη, μειώθηκε στο 1,34 ευρώ ανά λίτρο την Τετάρτη και χθες Πέμπτη μειώθηκε περαιτέρω στο 1,328 ευρώ ανά λίτρο.

Πόσα λίτρα βενζίνη αγοράζει ο Έλληνας με έναν μέσο μισθό

Ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιέζοντας ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των οδηγών που είδαν το κόστος των μετακινήσεων μέσα σε λίγους μήνες να εκτοξεύεται.

Την ποσοστιαία μεταβολή σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως και στην Ελλάδα, εξέτασαν οι αναλυτές της πλατφόρμας Picodi.com υπολογίζοντας παράλληλα πόσα λίτρα βενζίνης θα μπορούσε να αγοράσει κανείς με έναν μέσο μισθό.

Στην Ελλάδα με έναν μέσο μισθό ο οδηγός μπορεί να αγοράσει 386 λίτρα βενζίνη εάν, υποθετικά, τον δαπανούσε ολόκληρο για καύσιμα. Εάν βεβαίως,υποθετικά, αποφάσιζε να τον δαπανήσει ολόκληρο για την αγορά βενζίνης.

Σε σύγκριση με τον δείκτη τιμής της βενζίνης του προηγούμενου έτους, η αγοραστική δύναμη του μέσου ελληνικού μισθού παρατηρείται πως έχει μειωθεί σημαντικά.

Αναλυτικά το 2019 αντιστοιχούσε σε 559 λίτρα, το 2020 σε 632 λίτρα, το 2021 σε 627 λίτρα και το 2022 σε 386 λίτρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τον Ιούνιο, η μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης στην Ελλάδα ήταν 2,53 ευρώ αυξημένη κατά 36% υψηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν, κατά μέσο όρο, ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 1,76 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ