ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενεργειακή επάρκεια: Έφθασαν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην 5η Μονάδα Πτολεμαΐδας

Ενεργειακή επάρκεια: Έφθασαν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην 5η Μονάδα Πτολεμαΐδας
Αρχίζουν οι δοκιμές στη μονάδα που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Δεκέμβριο (φωτ. αρχείου) INTIME

Με το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων της χώρα καθώς ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη διασφάλισή της. Εκτός από την πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που αναμένεται να λάβει τις πρώτες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα στον μήνα, ενεργοποιείται και η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας. Το ορυκτό καύσιμο φθάνει μέσω των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής κι από το Νότιο Πεδίο.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου».

Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ο κ. Κεφαλάς, τόνισε, ότι «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».

Στους χώρους του εργοταξίου, τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας, που είναι παρόντες από την έναρξη των πρώτων εργασιών κατασκευής της μονάδας, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους από την σημερινή εξέλιξη.

Η μονάδα αυτή αποτελεί έναν από τους πυλώνες του σχεδιασμού για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται η πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας, οι δύο νέοι σταθμοί LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χρήση πετρελαίου diesel αντί φυσικού αερίου σε πέντε εργοστάσια.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα πέσει στον λιγνίτη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός αυτός, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πιθανής περαιτέρω μείωσης στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή από 5 TWh προβλέπεται να αυξηθεί στις 10 TWh και θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Στόχος της ΔΕΗ είναι να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία 4 έως 7 λιγνιτικών μονάδων και σε αυτό καθοριστική αναμένεται να είναι η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Έτοιμη για παραλαβές η Ρεβυθούσα

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επιθεώρησε τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Η νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία μέχρι τέλος Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξουν διακοπές στις ροές.

«Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο να έχουμε διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη νέα πλωτή δεξαμενή εδώ στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την εγκατάσταση επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που έχουμε διακοπές στις ροές. Αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε παροχή φυσικού αερίου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται βεβαίως για την ηλεκτροπαραγωγή και έτσι να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΔΕΣΦΑ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Πάρα πολύ γρήγορα, σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε αυτή η νέα δεξαμενή , αυτό το νέο πλοίο το οποίο δίνει τη δυνατότητα όπως είπαμε σχεδόν να διπλασιάσουμε την αποθηκευτική δυνατότητα της εγκατάστασης επανεριοποποίησης και με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας μας», τόνισε.

Η νέα πλωτή μονάδα αυξάνει την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας σε περισσότερα από 375.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ (έναντι 225.000 κ.μ. που είναι η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα).

Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει τη χωρητικότητα αλλά και την ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ