ΑΝΑΠΤΥΞΗ

FAZ: «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε» - Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την έξοδο από την εποπτεία

FAZ: «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε» - Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την έξοδο από την εποπτεία
Η Ελλάδα μέσω των μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει σταθερό έδαφος για μια ανθεκτική οικονομία AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η Ελλάδα απασχόλησε πολύ κατά το παρελθόν τον διεθνή Τύπο, ειδικά όταν βρισκόταν στα πρόθυρα του Grexit. Σήμερα, που βγήκε και από το τελευταίο στάδιο της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, απασχολεί πολύ λιγότερο, καθώς στην επικαιρότητα κυριαρχούν μεγάλες κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική απειλή.

Παρά ταύτα, το γεγονός της εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία δεν περνά εντελώς απαρατήρητο. Η γερμανική FAZ επισημαίνει ότι «ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», αλλά σημειώνει ότι η χώρα «παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης», όπως μεταδίδει η DW.

Ειδικότερα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι: «Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική.»

Και συνεχίζει στην οικονομική ανάλυσή της η FAZ: «Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα κι έτσι, το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργο για την έξοδο από την εποπτεία, οι ανακοινώσεις της ΕΕ, καθώς και μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ελληνικής περιπέτειας «φιγουράρουν» σε Reuters και Euronews. Τα δημοσιεύματα υπενθυμίζουν τον δωδεκαετή οικονομικό κύκλο διάσωσης, που άνοιξε το 2010 και στοίχισε συνολικά περί τα 260 δισ. ευρώ, έναντι επίπονων μεταρρυθμίσεων και περικοπών και συρίκνωση της Οικονομίας κατά 25%.

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είχαν επισημάνει πως η έξοδος από την εποπτεία έρχεται την ώρα που η ΕΚΤ κινητοποιείται ξανά για την αποφυγή μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, παρά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με πρόβλεψη για 3,5% για το 2022 και 3,1% για το 2023 και δεν θεωρείται «απειλή» για την Ευρωζώνη πλέον. Το δημοσίευμα επισημαίνει και άλλα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για να καταλήξει ότι -όπως διαβεβαιώνει η χώρα μας- έχουν υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς -δημοσιονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, οικονομική σταθερότητα, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοικηση- δημιουργώντας σταθερό έδαφος για μια ανθεκτική οικονομία.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera αναφέρει: Στην «Ελλάδα, τελείωσε η κρίση του δημόσιου χρέους έπειτα από 12 χρόνια αιματηρών θυσιών και λιτότητας» και προσθέτει: «Από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει και πάλι αυτόνομα τις αποφάσεις που αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δεν θα πρέπει, πλέον, να ζητά την έγκριση των Βρυξελλών».

Η Corriere della Sera, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «κλείνει ένα κεφάλαιο κατά το οποίο ο πληθυσμός, από την μία, αναγκάσθηκε να δεχθεί περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες υπηρεσίες, με αντάλλαγμα βοήθειες για να επιβιώσει, ενώ από την άλλη ολόκληρη η Ευρώπη κινδύνευσε να ζήσει την αποτυχία, το ναυάγιο του ενιαίου νομίσματός της».

Η ιταλική εφημερίδα κάνει αναφορά στο σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι «όσα πέρασε η χώρα, ευτυχώς, ανήκουν στο παρελθόν» και στην αναφορά του στα «τέσσερα χρόνια δημαγωγίας». Μια φράση, όπως υπογραμμίζει η Corriere, η οποία «σχετίζεται με την κυβέρνηση του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα και υπονοεί οτι καθυστέρησε την ίαση της χώρας».

Στο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, τέλος, προβάλλεται και η δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με τον οποίο «η ισχυρή, ενιαία απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη έμαθε το μάθημα της κρίσης χρέους».

Χαιρετίζει η ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Όπως αναφέρει η κυρία φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter:

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα στο πλευρό σας».

Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Eurogroup έγραψε, επισυνάπτοντας την ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Σήμερα, για 1η φορά από το 2010, η Ελλάδα αποκαθιστά συνθήκες οικονομικής ομαλότητας βγαίνοντας από την ενισχυμένη επιτήρηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες. Ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κ. Μητσοτάκη και Χ. Σταικούρα για τον βασικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έγραψε:

«Μια σημαντική ημέρα η σημερινή για την Ελλάδα με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Μια επιτυχία που οφείλεται στη δέσμευση του ελληνικού λαού και των αρχών σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Ελλάδα προχωρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ