ΑΝΑΠΤΥΞΗ

UBS: Στο 5,7% η ανάπτυξη φέτος, στο 4% το 2023

UBS: Στο 5,7% η ανάπτυξη φέτος, στο 4% το 2023
H ελβετική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή πορεία της ανάπτυξης και κατά το β’ εξάμηνο AP Photo

Στο 5,7% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η UBS, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4%, ορμώμενη από τη θετική εικόνα του τουρισμού.

Ταυτόχρονα πάντως, χαμηλώνει στο 4% τον πήχη για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 4,7%.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα, η αναβάθμιση οφείλεται συνολικά στα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (+2,3% σε τριμηνιαία βάση και +7,0% σε ετήσια βάση) αλλά και τα τουριστικά έσοδα. Τα έσοδα από τον τουρισμό, σύμφωνα πάντα με τη UBS αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ εφέτος έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. ευρώ ( από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι), ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η θετική επίδραση του κλάδου στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αντίστοιχα, η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή πορεία της ανάπτυξης και κατά το β’ εξάμηνο (+6,6% σε ετήσια βάση), την ώρα που παρατηρείται και σαφής ανάκαμψη του εταιρικού δανεισμού.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Gyorgy Kovacs της ελβετικής τράπεζας, η νέα πρόβλεψη είναι 150 μονάδες βάσης υψηλότερη της μέσης εκτίμησης (consensus) της αγοράς (+ 4,2%).

Οι προκλήσεις

Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες και σχετίζονται με τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε μία πιθανή διακοπή των ροών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος για το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 στο 4% από το 4,7% προηγουμένως.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η UBS εκτιμά πως θα ξεπεράσει το 9% το 2022, ενώ οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη των θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η UBS εστιάζει σε δύο παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών και συγκεκριμένα:

  • Στις κυβερνητικές δαπάνες των 6 δισ. ευρώ ως ενεργειακή επιδότηση το 2022 (3% του ΑΕΠ), με πιθανώς περισσότερη στήριξη που ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022).
  • Στο γεγονός ότι σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο υπόβαθρο αποταμίευσης.

Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του 2020, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασης από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη παραλαμβάνει LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ