ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα νέα ρεκόρ φέρνουν πανευρωπαϊκά μέτρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα νέα ρεκόρ φέρνουν πανευρωπαϊκά μέτρα
Καταλύτης στην εκτίναξη του κόστους για τη χώρα μας παραμένει η εξάρτηση από το φυσικό αέριο Unsplash

Νέο ιστορικό υψηλό, συνεχίζοντας ακάθεκτη το ράλι των τελευταίων ημερών, καταγράφει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, εντείνοντας τις πιέσεις για λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή για τις 31 Αυγούστου ανέρχεται στα 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας οριακά το ιστορικό ρεκόρ της 29ης Αυγούστου, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα, στις 28 Αυγούστου, το κόστος του ρεύματος κατάγραψε άλμα σχεδόν 55%, καθώς εκτινάχθηκε από τα 450 ευρώ σχεδόν στα 700 ανά μεγαβατώρα. Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε διόρθωση τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώνει το φόβο ότι το ακριβό ρεύμα ήρθε για να μείνει.

Μάλιστα, η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ακόμη χειρότερη, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος στη Γερμανία και τη Γαλλία φέρνουν την τιμή πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το επόμενο έτος, κάνοντας πράξη εφιαλτικά σενάρια.

Καταλύτης στην εκτίναξη του κόστους για τη χώρα μας παραμένει η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 41,78% του ενεργειακού μείγματος. Ακολουθούν οι λιγνίτες σε ποσοστό 19,52%, ξεπερνώντας μάλιστα οριακά την παραγωγή από ΑΠΕ που ανέρχεται σε 19,28%.

Πιέσεις για νέα μέτρα

Η συνεχιζόμενη αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι φόβοι για έναν εφιαλτικό ενεργειακά Χειμώνα εντείνουν τις πιέσεις για λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το κλίμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε ικανοποίηση για την στροφή της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή απειλή, λέγοντας ότι μετά από επτά μήνες έρχονται στις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος.

«Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις».

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε δημόσια τη Δευτέρα πως η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτει ξεκάθαρα τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας.

«Σχεδιάστηκε [σ.σ. η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας] υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικούς σκοπούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο πλαίσιο του Bled Stregic Summit στη Σλοβενία.

Αντίστοιχα, ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να εντείνονται οι φωνές υπέρ της λήψης αποφασιστικότερων μέτρων, καθώς η εκτίναξη των τιμών και ο φόβος για τα χειρότερα δείχνει να οδηγεί την Ε.Ε. σε νέα ρότα.

«Πρέπει να φτιάξουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζοζέφ Σικέλα, ανακοινώνοντας έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί είναι και η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο -ένα σενάριο που κατά διεθνείς αναλυτές θα έδινε μεγάλη «ανάσα» στα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, η Ευρώπη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει ίσως τον χειρότερο χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ