ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι περιμένει η αγορά της Θεσσαλονίκης από τη φετινή ΔΕΘ

Τι περιμένει η αγορά της Θεσσαλονίκης από τη φετινή ΔΕΘ
Ελπίδες και προσδοκίες από τους επαγγελματίες για τόνωση της κίνησης στην αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ. ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτογραφία αρχείου

Η επιστροφή της ΔΕΘ σε συνθήκες κανονικότητας έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών που αναμένεται στην πόλη την περίοδο διεξαγωγής της, δημιουργούν ελπίδες και προσδοκίες για τόνωση της κίνησης και στην αγορά της πόλης.

Ήδη στις επιχειρήσεις του τουρισμού, βάσει των προκρατήσεων, καταγράφονται πληρότητες που φτάνουν έως και το 100% στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ενώ είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα διαθέσιμα δωμάτια για τους επισκέπτες είναι λίγα. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν μάλιστα ότι όχι μόνο την περίοδο της ΔΕΘ αλλά και ολόκληρο τον Σεπτέμβριο υπάρχει αυξημένη ζήτηση στα ξενοδοχεία της πόλης.

Αισιοδοξία για τόνωση του τζίρου στην εστίαση

Ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών που θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη φέρνει «χαμόγελα» και στους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι προηγούμενη διετία δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα στον τζίρο τους, λόγω των ειδικών συνθηκών διεξαγωγής της ΔΕΘ πέρσι, με τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, και της μη διεξαγωγής της το 2020.

«Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για επόμενες δύο εβδομάδες, κυρίως για τις επιχειρήσεις στο κέντρο και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου θα μείνουν οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται για τη ΔΕΘ» σημειώνει στο CNN Greece o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Η πόλη άλλωστε αρχίζει ήδη και μπαίνει σε ρυθμούς ΔΕΘ με τις κρατήσεις στα εστιατόρια στο κέντρο της πόλης να έχουν αυξηθεί και τον κ. Επιτροπίδη να επισημαίνει ότι κατά το πρώτο τριήμερο, δύσκολα κάποιος θα βρει τραπέζι της τελευταίας στιγμής.

«Ελπίζουμε οι επιχειρήσεις του κλάδου στην πόλη να έχουν δουλειά τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ωστόσο ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει τον «βραχνά» από το ενεργειακό κόστος, με δεδομένο μάλιστα ότι το καλοκαίρι κινηθήκαμε σε χαμηλότερα επίπεδα, κατά περίπου 30%, παρά τον αυξημένο αριθμό τουριστών φέτος» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ελπίζουν σε αύξηση της εμπορικής κίνησης οι έμποροι

Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερες είναι οι προσδοκίες από τους εμπόρους της πόλης, οι οποίοι ωστόσο ελπίζουν ότι οι επισκέπτες, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, θα μπορέσουν να δώσουν έστω και μια μικρή «ανάσα» στην εμπορική κίνηση.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο εμπορικός κόσμος πάντα ξεκινά με την ελπίδα, ωστόσο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πρώτες μέρες τις ΔΕΘ εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας, στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει κίνηση στα καταστήματα. Ο ίδιος ελπίζει πάντως, ότι τις επόμενες μέρες που θα ακολουθήσουν, οι επισκέπτες που θα φτάσουν στην πόλη για τη ΔΕΘ θα τονώσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ