ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι τρεις δράσεις στο Δημόσιο - Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν

Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι τρεις δράσεις στο Δημόσιο - Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν στόχο να θέσουν τις πρώτες βάσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη. INTIME

Κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο οποίος θα δώσει το «παράδειγμα» ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα. 

Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Πρωταγωνιστικό ρόλο» θα έχει ο «Ενεργειακός Υπεύθυνος» ο οποίος είναι και αυτός που θα ελέγχει την πορεία του κάθε φορέα, του κάθε κτηρίου και της κάθε υποδομής για να μπορέσει να υπάρχει αξιολόγηση των ενεργειών.

Σκρέκας: Μετά το Δημόσιο ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας

Η Ευρώπη καθυστέρησε σημαντικά να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και πλέον «έχουμε περάσει το σημείο μηδέν» σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

Είναι μια παρέμβαση απαραίτητη καθώς το ενεργειακό κόστος για το δημόσιο έχει εκτοξευθεί και επιβαρύνει πλέον τους καταναλωτές πρόσθεσε και σημείωσε πως «το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να δώσει το παράδειγμα»

Οι τρεις δράσεις για το δημόσιο

  • Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030.
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.
  • Κίνητρα και αντικίνητρα.

Οι συστάσεις:

  • Για τα κτήρια του δημοσίου, οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
  • Συστήνεται συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
  • Ζητάτε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
  • Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
  • Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Βορίδης: Κυρώσεις στους φορείς που δεν συμμορφωθούν

Αυτά που συζητάμε τώρα ήδη έχουν ενσωματωθεί στην Υπουργική απόφαση από 2/7, αλλά δεν έτυχαν της ανάλογης ανταπόκρισης, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και στάθηκε στο γεγονός πως «το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι φορείς του Δημοσίου είναι να ορίσουν τον ενεργειακό Υπεύθυνο». Αυτό είναι το σημείο εκκινήσεων για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα προβλέπει η απόφαση, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιο, στις 31/8, η οποία αναφέρει και τις κυρώσεις που θα υπάρχουν για τους φορείς που δεν θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες της ΚΥΑ, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο ενδεχόμενο να μην ενταχθούν στον κύκλο προσλήψεων ανθρώπινου δυναμικού ή στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Σκυλακάκης: Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς

«Το 2021 το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και γι' αυτό αν επιτευχθεί εξοικονόμηση το δημόσιο θα γλιτώσει περί τα 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε και μια πλατφόρμα, όπου μπαίνουν όλα τα κτήρια και οι δομές του δημοσίου λογαριασμό - λογαρισμό, ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται».

«Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια που είχαμε όταν η ενέργεια ήταν φθηνή.

Ενώ, αναφορικά με τα κίνητρα και αντικίνητρα είπε πως «για όσο καιρό δεν εφαρμόζει ένας φορέας τα μέτρα εξοικονόμησης δεν θα εξετάζονται ενισχύσεις του όσο για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες δαπάνες ειδικού και γενικού χαρακτήρα».

Μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης, αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε ότι θα δοθούν κυρίως μέτρα κινήτρων για υποκατάσταση του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε κίνητρα εξοικονόμησης, κίνητρα υποκατάστασης και βοήθεια με διαβαθμίσεις σε όλους.

Ο αναπλ. υπουργός, παραδέχτηκε ότι η «στροφή» στο πετρέλαιο από φυσικό αέριο δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν κίνητρα και υπογράμμισε πως ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση στο πετρέλαιο αν αποτελέσει το κύριο μέσο θέρμανσης.

«Παράδειγμα το Δημόσιο»

Μια πρώτη «γεύση» έδωσε με δηλώσεις τους την Τρίτη 6/9 ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είπε «το Δημόσιο πρόκειται να δώσει το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας».

Σε κάθε περίπτωση, «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας πως η άσκηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της.

«Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις» πρόσθεσε και τόνισε πως «Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)», ερωτηθείς αν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση στο Δημόσιο.

Να σημειώσουμε πως τα νέα κυβερνητικά μέτρα έρχονται δύο μήνες μετά τις ανακοινώσεις του καλοκαιριού που οι κ.κ. Σκυλακάκης και Σκρέκας είχαν παρουσιάσει τις παρεμβάσεις και ένα οδικό χάρτη που όριζε τις προτεραιότητες και τις ευθύνες των δημόσιων λειτουργών. Και ενώ η κρίση κλιμακώνεται με κίνδυνο ακόμη και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας, ελάχιστοι φορείς του δημοσίου ανταποκρίθηκαν.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η ενεργειακή κρίση

Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν στόχο να θέσουν τις πρώτες βάσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, ενόψει της συνάντησης των 27 υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, οι οποίοι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για μια δέσμη μέτρων σε επίπεδο Ευρώπης.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν προετοιμάζεται για την παρουσίαση των μέτρων περιορισμού του ενεργειακού κόστους έχοντας στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ