ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μειωμένες κατά 36% οι εξαγωγές σταφυλιών

Μειωμένες κατά 36% οι εξαγωγές σταφυλιών
Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 18.611 τόνους μειωμένες κατά -36,2%  έναντι του 2021 και κατά -40,9% έναντι του 2020. Pixabay

Με υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών παρά το γεγονός ότι η παραγωγή τους εξελίσσεται κανονικά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμό Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS οι εξαγωγές ανέρχονται σε 18.611 τόνους μειωμένες κατά -36,2% έναντι του 2021 και κατά -40,9% έναντι του 2020, η οποία θεωρείται μία κανονική χρονιά από πλευράς παραγωγής.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη (-51,9%) την Κορινθία (-23%), τη Θεσσαλονίκη (-38,4%) και την Καβάλα (-42,9%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνει ότι στο πρώτο μέρος της εμπορικής περιόδου δεν υπήρξε καμία αναλογία μεταξύ ποιότητας παραγωγής και εμπορικής ικανοποίησης. Φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι χειρότερες για τις όψιμες ποικιλίες με την καταγραφή ύφεσης στις πωλήσεις, με χαμηλές τιμές. Αυτή, όπως σημειώνει, είναι μια ανησυχητική κατάσταση, με κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.

«Οι σημερινές δυσκολίες επιδεινώνουν προβλήματα στο προϊόν εδώ και καιρό, όπως η κακή αξιοποίηση του, με ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, περιορισμένης διαπραγματεύτικής ισχύος ,έλλειψη οργάνωσης και άλλα προβλήματα που, πλέον, προστίθενται στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και την στασιμότητα της αγοράς» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη χρειάζεται η έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους για βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους αλλιώς μεγάλες ποσότητες θα μείνουν ασυγκόμιστες

«Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)» καταλήγει στη δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ