ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Al Jazeera: Πρωταθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στην στήριξη καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση

Al Jazeera: Πρωταθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στην στήριξη καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση
Το Al Jazeera υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα δαπανήσει το 6,5% του ΑΕΠ της για να μοιραστεί 50 – 50 το βάρος των λογαριασμών ενέργειας INTIME / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Την πρωτιά της χώρας μας στην στήριξη των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση επισημαίνει δημοσίευμα του Al Jazeera που αναφέρεται στις πολιτικές διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει του δύσκολου χειμώνα που περιμένει την Ευρώπη στο ενεργειακό μέτωπο.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκρίνει έναν πρωτοφανή συνδυασμό ενεργειακών επιδοτήσεων και δημοσιονομικών μέτρων που έχουν στόχο να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές του αερίου έχουν οχταπλασιαστεί, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει τριπλασιαστεί.

Κάποια κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών.

Όπως τονίζει το Al Jazeera η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια καθώς έχει δεσμευτεί πως θα δαπανήσει το 6,5% του ΑΕΠ της για να μοιραστεί 50 – 50 το βάρος των λογαριασμών. Αυτό της δίνει την πρώτη θέση στην στήριξη καταναλωτών σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Αντίστοιχα η Γερμανία αναμένεται να δαπανήσει το 2,6% του ΑΕΠ της. Σε κάθε περίπτωση το άρθρο επισημαίνει πως τόσο η Γερμανία όσο και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξαρτώνται από το αέριο που μεταφέρεται από τους ρωσικούς αγωγούς που παρέδωσαν περίπου το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού αερίου πέρσι.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει την ήπειρο σε ύφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ