ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eυρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στην «Οικονομία του μέλλοντος»

Eυρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στην «Οικονομία του μέλλοντος»
«Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo/Rick Bowmer

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του μέλλοντος θα έχει το «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της ενέργειας στην Ευρώπη και να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση ενός νέου φορέα διευκόλυνσης της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (ΕΤΥ), αποστολή της οποίας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα τράπεζα θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου που θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Χάρη στο σχέδιο REPowerEU διπλασιάσαμε τον στόχο μας: θέλουμε έως το 2030 να παράγουμε ετησίως δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στα σχέδια της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Πανευρωπαϊκή στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Λάιεν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα καλά νέα είναι ότι η απαραίτητη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, τα παραδείγματα «προς μίμηση» που έδωσε είναι οι περιπτώσεις της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Παράλληλα, ανέφερε πως στη Σικελία, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, το οποίο θα μπορεί σύντομα να κατασκευάζει ηλιακούς συλλέκτες τελευταίας γενιάς.

Και τέλος, στάθηκε στην περίπτωση της βόρειας Γερμανίας, όπου σύντομα τα περιφερειακά τρένα θα κινούνται στο εξής με πράσινο υδρογόνο.

«Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ