ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Power pass: Τη χρυσή τομή για την επιδότηση ενέργειας αναζητεί η κυβέρνηση

Power pass: Τη χρυσή τομή για την επιδότηση ενέργειας αναζητεί η κυβέρνηση
Ανακοινώσεις για την επιδότηση στο ρεύμα θα γίνουν τέλος του μήνα Unsplash

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει όλα τα δεδομένα που αφορούν στην επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να μην βγει εκτός προϋπολογισμού.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουν υπογραμμίσει κατ΄επανάληψη κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι μετρημένα, κοστολογημένα που δεν επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε προαναγγείλει πως οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας, η οποία θα περιλαμβάνει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου, θα γίνουν τέλος του μήνα.

Έως εκείνη τη στιγμή οι επιτελείς της κυβέρνησης, αναζητούν τη χρυσή τομή για το νέο power pass.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δωθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μια χαμηλότερη βασική επιδότηση τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με κάποιον στόχο μείωσης της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο σενάριο παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή του όσον αφορά τις επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι:

«Το 80% των παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Τα 4,1 δισ για τα νοικοκυριά και τα 6,5 δισ για τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ. Για την υλοποίηση των μέτρων κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως από τα 2,9 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού μεγάλο ποσό θα πάει για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης: 250 ευρώ σε 2,5 εκατ. πολίτες και επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ

Σκρέκας: Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές φυσικού αερίου – Έρχονται ανακοινώσεις

«Θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο σε αυτούς που δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να το υποκαταστήσουν»: αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να επιδοτηθεί στο ίδιο ποσοστό με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας ενημερωτική εκπομπή ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε, μάλιστα, ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος. Με έναν τρόπο που εκεί απορροφούμε το 94%. Στο φυσικό αέριο δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ίδιο ποσοστό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα με το να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη ένα βαθμό πιο χαμηλά, θα μπορέσει να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ