ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξαγωγές: Σε ποιες χώρες κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα

Εξαγωγές: Σε ποιες χώρες κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα
Η Ιταλία να εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ΑΠΕ ΜΠΕ

Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρος και ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνολικά οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 25,69 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 51,7%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 42,64 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το εμπορικό έλλειμμα να ενισχυθεί κατά 73,7% φτάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα -16,95 δισ. ευρώ. Συνολικά προς τις χώρες της ΕΕ σημειώνεται αύξηση κατά 39,7%.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών με τη Γερμανία να παραμένει στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί η Βουλγαρία στην 3η θέση καθώς καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς τη συγκριμένη χώρα κατά 85,5% και μετά η Κύπρος.

Στην 5η θέση – από την 7η την αντίστοιχη περίοδο πέρσι- αναρριχήθηκαν οι ΗΠΑ, καθώς καταγράφεται μεγάλη άνοδος των ελληνικών εξαγωγών κατά 58,7%.

Στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία, «πέφτοντας» μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι και η Ισπανία στη 7η, τέσσερις θέσεις υψηλότερα. Στην 8η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (από τη 10η) και ακολουθεί η Γαλλία, προς την οποία σημειώθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών (κατά -14,5%). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Μεταξύ των στοιχείων ξεχωρίζει η «πτώση» της Νότιας Κορέας (στην 25η θέση από την14η) και της Κίνας (στην 32η από την 16η) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 καθώς και η άνοδος της Μάλτας (19η από 31η) και της Λιβερίας (35η θέση από 46η).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ