ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΕ: Εγκρίθηκαν 5,2 δισ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις για έργα υποδομών υδρογόνου

ΕΕ: Εγκρίθηκαν 5,2 δισ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις για έργα υποδομών υδρογόνου
AP Photo

Ένα πακέτο ύψους 5,2 δισ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για έργα υποδομών υδρογόνου ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κίνηση που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν και τα 7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, τη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών υδρογόνου.

Το έργο, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, στα πλαίσια της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, ονομάζεται «IPCEI Hy2Use» και καταρτίστηκε με τη συμμετοχή δεκατριών κρατών μελών της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πακέτο προβλέπει την δρομολόγηση 35 έργων με τη συμμετοχή 29 μικρομεσαίες και νεοφυείς εταιρείες, με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου να είναι προγραμματισμένη για το 2036, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Όπως διευκρινίζεται, το IPCEI Hy2Use θα βοηθήσει στην κατασκευή «υποδομών για ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας και υποδομές μεταφοράς, για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Παράλληλα, η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη «καινοτόμων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση του υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες σε πολλούς τομείς».

Το ΣΕΚΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τον εφοδιασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο και υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτηση από τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, αναφέρει σχετικά η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το IPCEI Hy2Use πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ορίζονται στην ανακοίνωσή της.

Ιδίως, η Επιτροπή κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το έργο συμβάλλει στην επίτευξη κοινού στόχου, στηρίζοντας μια βασική αξιακή αλυσίδα για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τους στόχους καίριων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και το σχέδιο REPowerEU.

Και τα 35 έργα που αποτελούν μέρος του ΣΕΚΕΕ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα, καθώς αποσκοπούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών οι οποίες υπερβαίνουν τα όσα προσφέρει σήμερα η αγορά και θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις, στην ασφάλεια, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και στη σχέση κόστους/αποδοτικότητας.

Eυρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στην «Οικονομία του μέλλοντος»

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του μέλλοντος θα έχει το «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της ενέργειας στην Ευρώπη και να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση ενός νέου φορέα διευκόλυνσης της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (ΕΤΥ), αποστολή της οποίας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα τράπεζα θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου που θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Χάρη στο σχέδιο REPowerEU διπλασιάσαμε τον στόχο μας: θέλουμε έως το 2030 να παράγουμε ετησίως δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στα σχέδια της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Λάιεν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα καλά νέα είναι ότι η απαραίτητη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ