ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ελλάδα 2.0»: 8 νέες δράσεις που συνδέουν την έρευνα με τον παραγωγικό ιστό

«Ελλάδα 2.0»: 8 νέες δράσεις που συνδέουν την έρευνα με τον παραγωγικό ιστό
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης, ανέρχεται σε 39.322.800 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΙΝΤΙΜΕ

Tην έκδοση της απόφασης για την προκήρυξη της Δράσης «Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης, ανέρχεται σε 39.322.800 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr), έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στις 15:00.

Βασικός στόχος της Δράσης είναι ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα, υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής ποιότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας και την ανάσχεση του «brain drain».

Συγκεκριμένα:

  • Την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων αλλά και την συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών Φορέων.
  • Την επικέντρωση των προσπαθειών και των διαθέσιμων πόρων σε ερευνητικά θεματικά πεδία, μείζονος ενδιαφέροντος για την κοινωνία και την οικονομία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης.
  • Την αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ερευνητικού δυναμικού για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακοπή της μετανάστευσης ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού.
  • Την μεταφορά και η διάχυση καινοτόμων τεχνολογιών προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας με σκοπό την ανάπτυξη/βελτίωση προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας.
  • Την ανάπτυξη νέων γνώσεων-συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών αναγκών.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι δικαιούχοι για υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Δράσης είναι οι Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, που λειτουργούν νομίμως κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από σύμπραξη τεσσάρων τουλάχιστον Οργανισμών έρευνας και διάδοσης γνώσεων.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων στη Δράση είναι οι εξής:

  • Οι δικαιούχοι δεσμεύονται ότι το έργο δεν έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, εφόσον ενταχθεί στη Δράση.
  • Οι δικαιούχοι οφείλουν να εκτελέσουν το ερευνητικό έργο σε εγκατάστασή τους, που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της ελληνικής επικράτειας.
  • Εφόσον εγκριθεί η ενίσχυση ενός έργου, απαγορεύεται η εκχώρηση του ανατιθέμενου έργου σε τρίτους από οποιονδήποτε δικαιούχο, καθώς και της απαίτησης για ενίσχυση που προκύπτει από την ανάθεση αυτή.
  • Οι συμμετέχοντες φορείς ενός έργου θα υπογράψουν συμφωνητικό συνεργασίας για την από κοινού υλοποίησή του και τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας. Στο συμφωνητικό θα ορίζεται ο Συντονιστής φορέας, ο οποίος είναι ο κοινός εκπρόσωπος των φορέων που συμπράττουν για την υλοποίηση και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση του έργου, καθώς και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης χρηματοδότησης κυμαίνεται από 2.457.400€ έως 4.915.000€ ανάλογα την διαθεματική επιστημονική περιοχή στην οποία εμπίπτει η αίτηση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Δράσης συνολικά θα εγκριθούν για χρηματοδότηση 12 συνεργατικά έργα, ένα 1 για κάθε διαθεματική επιστημονική περιοχή.

Στο πλαίσιο της Δράσης είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη).

«Από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε η τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να έρθει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θέσαμε ως στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Τώρα αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προωθώντας 8 νέες Εμβληματικές Δράσεις για την ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα με σκοπό την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Έτσι, η Ελλάδα θα πάει ακόμα πιο μπροστά στις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προωθώντας 8 νέες Εμβληματικές Δράσεις για την ανάπτυξη ερευνητικών-επιστημονικών δικτύων αριστείας μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων, Πανεπιστημίων και φορέων καινοτομίας σε όλη την επικράτεια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η επιστημονική γνώση σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.»

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής τόνισε:

«Οι νέες εμβληματικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν μια ακόμη πρωτοβουλία της ΓΓΕΚ που αποδεικνύει τον σταθερό της προσανατολισμό στην αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, μέσω συνεργασιών σε διαθεματικά επιστημονικά πεδία που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ