ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιχειρηματικά πάρκα: Έρχεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο

Επιχειρηματικά πάρκα: Έρχεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο
Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η θέσπιση του πλαισίου ρύθμισης των Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να επιτυγχάνει μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το πλαίσιο για την ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων αναμένεται εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των εργασιών της γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ.

Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η θέσπιση του πλαισίου ρύθμισης των Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να επιτυγχάνει την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως επισημαίνεται, γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί:

(α) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,

(β) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση και περιβαλλοντική υποβάθμιση,

(γ) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

(δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

(ε) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών,

(στ) στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης,

Το προτεινόμενου σχεδίου νόμου βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των διατάξεων του.

Με βάση το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τα επιχειρηματικά πάρκα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1»: Πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε κατηγορίας περιβαλλοντικής κατάταξης

β) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α2»: Πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων των κατηγοριών Α2 και Β περιβαλλοντικής κατάταξης.

γ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.)»: Οργανώνεται για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών με Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (Α.Β.Σ.).

δ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.)»: Οργανώνεται σε περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί ή πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μεμονωμένη μεγάλη μονάδα για το οποίο δεν απαιτείται πολεοδόμηση.

ε) «Τεχνόπολη»: το Ε.Π. που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Οι παραπάνω τύποι δύναται να χαρακτηρίζονται και ως «Οικολογικό Πάρκο», εφόσον οργανώνονται και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδέχονται δραστηριότητες, με τις οποίες επιτυγχάνονται περιβαλλοντικοί στόχοι.

Η πρωτοβουλία ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων ανήκει σε Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) η οποία για την επίτευξη του σκοπού της δύναται να εκμισθώνει, εκποιεί ή κατ' άλλο τρόπο παραχωρεί εκτάσεις κυριότητάς της ή επί των οποίων διαθέτει άλλα δικαιώματα.

Η Ε.Α.Δ.Ε.Π. θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της αιτούμενης έκτασης όπου θα ιδρυθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο. Οι ιδιοκτήτες γης εντός της αιτούμενης έκτασης δύνανται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Α.Δ.Ε.Π, εισφέροντας ως συμμετοχή τους την ιδιοκτησία γης τους και λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους.

Εφόσον πρόκειται για δημόσια ή δημοτικά κτήματα ή ακίνητα εταιρειών στις οποίες συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό Δημόσιο, η Ε.Α.Δ.Ε.Π. αρκεί να έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα κατοχής επ’ αυτών με παραχώρηση σύμφωνα με τον ν. 4413/2016 (Α΄148) ή με παραχώρηση της χρήσης ή με μίσθωση ή σύσταση δικαιώματος επιφανείας υπέρ αυτής.

Εξαιρετικά, αν η Ε.Α.Δ.Ε.Π. έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, του 80% της συνολικά αιτούμενης έκτασης και δεν μπορεί να διασφαλίσει το υπολειπόμενο 20% αυτής, και με την προϋπόθεση ότι η έκταση αυτή αφορά σε ακίνητα που δεν εφάπτονται με τα προτεινόμενα όρια του Ε.Π., τότε:

α) το 20% θεωρείται ότι έχει διασφαλιστεί από την Ε.Α.Δ.Ε.Π., όταν υπάρχει συναίνεση των ιδιοκτητών γης που κατέχουν το είκοσι τοις εκατό (20%).

β) για την απόκτηση του 20% από την Ε.Α.Δ.Ε.Π. μπορεί να εφαρμόζεται η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση δύο τουλάχιστον μηνών με τους ιδιοκτήτες γης που κατέχουν το 20%, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγγραφη συναίνεσή τους και αυτή έχει αποβεί ατελέσφορη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ