ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έρχονται 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο - Πού βρίσκονται οι θέσεις

Έρχονται 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο - Πού βρίσκονται οι θέσεις
Σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Unsplash

Συνολικά 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 ενέκρινε χθες Τρίτη 27/9 το υπουργικό συμβούλιο, ακολουθώντας το μοντέλο 1:1 το οποίο σημαίνει πως για τις προσλήψεις τηρείται ο δεσμευτικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σημειώθηκε πως σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι 5.495 θέσεις ή το 31% - και το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση), οι 2.888 είναι κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση), οι 4.881 είναι στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), οι 735 θέσεις είναι κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις είναι για ειδικές κατηγορίες.

Πιο αναλυτικά, οι περισσότερες θέσεις ΔΕ προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ.

«Η πολιτική του Δημοσίου σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δεν είναι πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά πολιτική κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πού θα βρίσκονται οι θέσεις

Από τις 17.942 νέες μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά:

  • οι 3.155 θα είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ),
  • οι 2.265 θα είναι στους δήμους (οι 1.000 στη δημοτική αστυνομία),
  • οι 1.357 θα είναι στο υπουργείο Υγείας και
  • οι 1.230 θα είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω κανόνα (συνολικά 2.301), οι 1.367 είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Εγκρίθηκαν επίσης 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), αριθμός που είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, (με βάση σχετική νομοθετική δέσμευση), καθώς και 2.658 θέσεις εποχικού προσωπικού. Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος (7.259 θέσεις) προορίζονται για το υπουργείο Εσωτερικών για καθαρίστριες.

Υπενθυμίζεται πως για το 2022 είχαν εγκριθεί 23.818 θέσεις, 12.600 θέσεις το 2021 και το 2020 πήραν το «πράσινο φως» 6.075 θέσεις, με τον αριθμό των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών να φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών.

Ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Το φαινόμενο των εκκρεμών προσλήψεων, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα εξαλειφθεί χάρη στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των εκπαιδευτικών κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του 2022, αλλά και του 2023.

Όπως εξήγησε, από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση και οι επιτυχόντες θα πιάσουν δουλειά περί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Σε ερώτηση για το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουν δοθεί τα χρήματα σε 6.000 υπαλλήλους, που έχουν αξιολογηθεί και το ποσό θα αντιστοιχεί σε περίπου έναν έξτρα μισθό τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ