ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ: Τι προβλέπει η τροπολογία

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ: Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία προβλέπει ότι το περιθώριο μικτού κέρδους στην πώληση προϊόντων όπως καυσόξυλα, πέλετ, κτλ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021 INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση στερεών καυσίμων (σ.σ. καυσόξυλα και πέλετ) που προορίζονται για θέρμανση επιβάλλει τροπολογία η οποία κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι το περιθώριο μικτού κέρδους στην πώληση προϊόντων όπως καυσόξυλα, πέλετ, κτλ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021.

H συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση σε μία περίοδο που οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ενόψει του χειμώνα και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο που αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλετ, δεν θα μπορούν να πωλούν σε τιμές με τις οποίες αποκομίζουν υψηλότερο - συγκριτικά με τον μήνα αναφοράς που ορίστηκε, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2021- κέρδος.

Την ίδια στιγμή η τροπολογία προβλέπει, όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το CNN Greece, ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακiνησης, διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση χώρων θα πρέπει να υποβάλλουν και τα στοιχεία των αποθεμάτων τους σε:

α) καυσόξυλα παντός είδους, β) πέλλετ, γ) μπρικέτες, δ) προσάναμμα (δαδί).

Σύμφωνα με όσα είχαν επισημάνει στο CNN Greece πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η δήλωση των αποθεμάτων γίνεται όχι επειδή υπάρχει θέμα επάρκειας στα προϊόντα αυτά αλλά για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητά τους στην αγορά και δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα αποθεματοποίησης - εν μέσω μεγάλης ζήτησης- που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση τιμών.

Η μη υποβολή καθώς και η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

-κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

-και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 – 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ