ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα επενδυτικά σχέδια της Google για την Ελλάδα - Θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας

Τα επενδυτικά σχέδια της Google για την Ελλάδα - Θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας
«Ανακοινώνουμε επίσημα ένα ορόσημο στην ολοένα και εντεινόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Google» AP Photo/Don Ryan

Χώρο αποθήκευσης και υπηρεσίες cloud μέσα από τη δημιουργία της πρώτης cloud region στην Ελλάδα θα παρέχει στους πελάτες της Google, με μια επένδυση που αναμένεται να φέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έως το 2030 και να δημιουργήσει περίπου «20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας».

Συγκεκριμένα, η νέα επένδυση αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud, ενώ παράλληλα ο τεχνολογικός κολοσσός θα επιδιώξει να ενισχύσει την ανάπτυξη της τοπικής κλίμακας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη νέα region.

«Ανακοινώνουμε επίσημα ένα ορόσημο στην ολοένα και εντεινόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Google», ανέφερε η Πρόεδρος της Google Cloud International, Ander Fox-Martin στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση της επένδυσης, προσθέτοντας πως ο νέος χώρος cloud από το Google Cloud είναι δομημένος πάνω στην καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει.

Όπως ανακοινώθηκε, ο νέος χώρος Cloud «θα είναι δομημένος πάνω στην καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει. Θα παρέχει μια πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και όλους τους κλάδους».

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα επιτρέψει σε όλους τους ελληνικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα data τους, να ξεκλειδώσουν την αξία στα data τους, να στηρίξουν αποφάσεις που θα στηρίζονται στα data. Και αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της πλατφόρμας η οποία θα δίνει πρόσβαση στις πιο εξελιγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, ανέφερε η Ander Fox-Martin.

Όπως σημειώθηκε, η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πραγματικά συνεργασιακό χώρο εργασίας, με εργαλεία που θα ενώνουν τους ανθρώπους και θα τους βοηθούν να είναι πιο παραγωγικοί. Ενώ την ίδια ώρα θα διασφαλίζει παράλληλα ότι τα δεδομένα, οι χρήστες και τα συστήματα θα είναι ασφαλή απέναντι σε κυβερνο-απειλές. Και σε όρους βιωσιμότητας, θα είναι ένα «καθαρό» cloud.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα cloud region στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Google «για την εμπιστοσύνη της όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που ενίσχυσε την παρουσία της στη χώρα μας» και τόνισε ότι στην Ελλάδα πλέον η ενίσχυση του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ έκανε λόγο για «έκρηξη επενδύσεων ρεκόρ, εξαγωγών και την πιο δυναμική μείωση της ανεργίας» καθώς και στην επιστροφή από το εξωτερικό στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι «10.000 άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για την Ελλάδα:

Οι ανακοινώσεις έγιναν από την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντερ Φοξ-Μάρτιν και τη γενική διευθύντρια ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Να θυμίσουμε πως την προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, την ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η Google στην χώρα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System) είχε συζητήσει με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Ματ Μπρίτιν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Μάιο.

Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την δεύτερη επένδυση της Google στην Ελλάδα, καθώς ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC). Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Google, μικρές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις θα εκπαιδευτούν στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα αποκτώντας πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ