ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Google: Επένδυση σε υποδομές cloud στην Ελλάδα, συνεισφορά 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία έως το 2030

Google: Επένδυση σε υποδομές cloud στην Ελλάδα, συνεισφορά 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία έως το 2030
O πρωθυπουργός κατά τη σημερινή παρουσίαση ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Σε επενδύσεις σε υποδομές cloud αλλά και στη δημιουργία κέντρου αριστείας (center of excellence) στην Ελλάδα προχωρά η Google, η οποία αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό που επενδύει στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός cloud region, ήτοι μίας υποδομής cloud για την αποθήκευση δεδομένων και εφαρμογών, το οποίο, όπως αναφέρθηκε αναμένεται να συνεισφέρει επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και στη δημιουργία 19.400 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030.

Επιπλέον, η Google προχωρά σε συνεργασία με την Deloitte ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο αριστείας (center of excellency) που θα ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά της Google δεν υπήρξαν διευκρινίσεις για το πού θα δημιουργηθεί το cloud region ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επένδυση αυτή.

Στη σχετική παρουσίαση παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει κρύψει το όραμα του για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και επεσήμανε ότι χαίρεται που διαπιστώνει πως και η Google στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής αποτελούν σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης και τέτοιες κινήσεις εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει άλματα σε υποδομές τεχνολογίας και ότι το Δημόσιο στρέφεται πλέον προς υποδομές cloud και υπάρχει πλέον μία cloud – first στρατηγική.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι συζήτησε με τους ανθρώπους της Google προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των στελεχών του δημοσίου τομέα προκειμένου να κατανοήσουν τις δυνατότητες των υποδομών cloud.

Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο, το οποίο είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο. Δεν έχω κρύψει, από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας "Ελλάδα 2.0". Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, αλλά και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια επένδυση, η οποία, «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια».

«Ο δρόμος βέβαια, το γνωρίζετε καλά, δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μία ανάπτυξη η οποία ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις, ώστε αυτός με την σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα, με μειωμένους φόρους, μειωμένες εισφορές, αλλά δίνοντας και ακόμα πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα. Πρόκειται για μία διαρκή, προωθητική, μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικά, θα έλεγα, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Adaire Fox – Martin, πρόεδρος της Google Cloud International για τον τομέα του cloud, αφού αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που θα έχει στο ΑΕΠ και σε νέες θέσεις εργασίας, επεσήμανε ότι η δημιουργία του cloud region θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση στις τελευταίες εφαρμογές και λύσεις AI και machine learning. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη για δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, όπου εκεί εντάσσεται και η συνεργασία με την Deloitte.

Στη δική της ομιλία, η γενική διευθύντρια νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου έκανε λόγο για μία νέα σελίδα όσον αφορά στην παρουσία του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Google προχωρά σε επέκταση της συνεργασίας της με το υπουργείο Πολιτισμού και σε μία δράση, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών με κοινωνικό αποτύπωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ